Scroll To Top

Érdemes oldalak

Csermely Környezetvédelmi Egyesület

A Csermely Környezetvédelmi Egyesület
eddigi tevékenységeinek bemutatása

Egyesületünket 2003-ban alapítottuk azzal a céllal, hogy a régiónkba élő környezet- és természetvédelem iránt fogékony emberek tevékenységét összefogjuk, valamint ebben a témakörben felmerülő problémákat hatékonyan orvosoljuk.

Tagságunk az ország több pontjáról szerveződött hallgatókból, tanárokból, kutatókból és e szakterület iránt érdeklődőkből áll.

Megalakulásunk előtt tagjaink többsége már helyi illetve országos programokat, környezeti neveléssel kapcsolatos rendezvényeket szervezett, valamint kutatási projekteket vezetett. A helyi törvényhozásban is aktív szerepet vállaltak. A 2001-ben megszületett Szeged Megyei Jogú Város közgyűlési határozatnak (amely lehetővé teszi a helyi természetvédelmi területek kialakítását és az egyedi természeti értékek védelmét) megalkotásában egyesületünk több tagja is részt vett.

Természetvédelmi kutatásainkat a Szegedi Tudományegyetemmel, a Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztályával, a Szegedi Vadasparkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportjával, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel és Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesülettel (VacKörTE) közösen végezzük. A projektek keretében Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye természetes és természetközeli élőhelyeit térképezzük fel. Az eddigi folyamatos terepmunkák eredményeképp 25 terület helyi és 8 országos védettségére tettünk javaslatot. 2004-ben kezdődött el az Ócsai Tájvédelmi Körzet valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc és Béda-Karapancsa területegységének rovartani kutatása.

Folyamatosan szervezünk környezeti nevelési programokat, részt veszünk erdei iskolákban és nyári természetismereti táborokban. 2004-től Biharugrán „Otthonunk a Kis-Sárrét” néven természetkutató tábort szervezünk. A környezet- és természetvédelem jeles napjaihoz kapcsolódó városi rendezvények lebonyolításában veszünk részt. Több országos környezetvédelmi konferencia megszervezését is felvállaltuk.

Megalakulásunk óta tartunk előadásokat óvodás, általános illetve középiskolás gyerekeknek hazánk természeti értékeiről és környezeti problémáiról. Egyetemi város lévén nem felejtkezhetünk el az itt tanuló hallgatók szemléletformálásáról sem, ezért Hökkentő c. havilapban rendszeresen közöltünk cikkeket.

Egyesületünk igyekszik bekapcsolódni más intézmények és szervezetek természetvédelmi alapkutatásaiba, valamint környezeti nevelési projektjeibe is.

http://www.csermely.com

Ossza meg: