Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Béke úszóház – béke poraira 2012.

Béke úszóház – béke poraira!

Firbás Zoltán fölvétele

Fekete(-Fehér) úszó koporsó jelent meg a Tiszán.
Színvilágát a Délvidéket járók a rác vizeken járőröző döghalgyűjtő-hajókhoz hasonlíthatnák, de azoknak legalább hajó alakja van.
Némelyek azt állítják: ez az „új” Béke Úszóház. Béke poraira.
Ez már nem az. Természetesen nem az. Ez nem a Béke már. Ez maga a Békétlenség: egy lelketlen újgazdag rémisztően „minimalista” – magyarul inkább beteges – víziója. Egy szellemtelen „mérnök”, egy sötétlelkű, pákosztos „tervező”, hulla(-ha-)jó terve. Van, aki szerint ez egyszerűen „divatos”. Deformkorunk gyászos forgácsa.
Ez az úszóházak ravatala.

Bár akadnak, akik szerint mást is idéz ez a szellemtelen, bár bizonyára „forradalmian modern”-nek szánt fájdalmas koppincs.
„Klasszikus” Bauhaus épület – hát nem érdekes a hasonlóság? (copy-paste)

„- Mintha nem is Szögedében lennénk! Ez akárhol készülhetett volna. De mi köze ennek a Tiszához?” – szakadt ki őszintén Firbás Zoltánból. – „…a Bauhaus idegen világát idézi.”
Nem! Ez neo-csúnyista, szándékoltan randa szerkezet. Arra való, hogy a szebb időket látott polgárságot a kiüresedett „modernség” terrorával bénítsa. A polgárpukkasztásban valaha volt valami szellemesség. Ezzel a „modern” kísérlettel immár ennek is vége.


De aki már sokat látott, és a szocreál legvadabb rémálmaival is találkozott, az úgy érezheti, olyan ez a torzszülött, mint a 60-as évek „világítós rekamié”-ja. (a képeken fönt és alant )

A mi szögény Szőke Tiszánk és persze Szeged ennél többet érdemel!
De hogy az ifjaknak is kerekedjen fogalma róla, hogy milyen is volt a régi tiszai élet, azaz a (nagybetűs) Tiszai Élet, és a Béke, álljon itt szótlan-beszédesen az alábbi képcsokor:

Újabb „gratuláció” Városunk főépítészének és rendületlen, Szeged-ellenes „szakértő” csapatának, hogy erre a látványos ravatalra, megújult Béke helyett e riasztó hulla(-ha-)jóra is kiadta az engedélyt. Vajon csak elvtársi „köszönöm” járt érte, vagy talán valami más is?

Lehet a Város arculatát és tudatát sokféleképpen rongálni: szóval, tettel és mulasztással, de akár „megengedéssel” is. Némi mellékes előnyökért pedig a toronyaljasok csaknem bármire képesek. Hiszen ezért vannak ott! (Tisztelet az abszolút kisebbségnek – ha van még olyan – a kivételnek.)

Míg a Szőke Tisza szépséges hajóteste durva kezeken és folyton folyó mutyizmuson megfeneklett, nekünk helyette ennek a lelketlen koporsónak látványa jutott…
Nemhiába, „…Új rablói vannak a Nyárnak…” (Botka-máz a zavaron)

Pardon! Lehet, hogy tévednék? …és a bajok eredete helyesbül nem is annyira vörös, hanem éppen fehér… (Éva-máz a zavaron).

Szöbb Szögedi Jövendőt!
kíván a
Szögedi Védegylet
Szögedi Városvédő Egylet
  
nevében
Dr Szabó László
alapító-elnök

Ajánlott olvasmány:
Bátyai Gitta : Úszóházak a Tiszán könyve:

Ajánlott még:

Megsűllyedt a Szőke Tisza

Műtárgyi védettséget kaphatnak a Szőke Tisza gőzös bizonyos elemei

Ökoúszóház épül Szegeden

Ótott Ferenc évek óta lakik a Tiszán

 Szómagyarázat gyüttmönteknek
toronyaljas(ok) : újabb keletű szögedi szó; jelentése: ‘a Városháza embere(i)’, azaz ‘a torony alatt tevékenykedő(k)’, aki(k) nem ritkán igen aljas(ok).
E szellemes szójáték „a Torony (Városháza tornya) alatt”és az „aljas” szavak összevonásából kelt életre.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló