Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Díszpolgár lett Dr Gaskó Béla…Ásotthalmon

Hírek 2013. jún. 13.

Dr Gaskó Béla  szegedi biológust tüntette ki Petró Ferenc polgármester Ásotthalom díszpolgári címével a vasárnapi falunapon.

– Nem számítottam rá, meglepetés volt. Meg is köszöntem, hogy gondoltak rám. Nagy megtiszteltetés, hogy elismerik a munkámat, pedig se rokona, se párttársa nem vagyok senkinek – fogalmazott jól ismert fanyar humorával az ünnepelt, majd hozzátette: – Ásotthalomért ma is megtennék mindent. Rossz munkát nem akarok kiadni a kezemből, az gazemberség lenne tőlem.

Hogy mi mindent tett Dr Gaskó Béla a  községért? 1974 óta kutatja Szeged és környékének élővilágát, „bogara” a bogarak. Rendszeresen gyűjtött Ásotthalmon, nevéhez fűződik a település első állandó kiállítása, amelyet a Bedő Albert Középiskola 1983-as centenáriumára készített.

Gyűjtőútjai során feltárta a község természeti értékeit, eredményei alapján kezdeményezte a Rívó-erdő és a Süveg-Magyari erdő védetté nyilvánításátMegtalálta a földikutyát, Európa legritkább, ezért a legveszélyeztetettebb rágcsálóját, amelynek a világon összesen 300 példánya él Újvidéktől délre, Szabadkától északra és Ásotthalom–Kelebia körzetében. Ebből a határ magyar oldalán hozzávetőleg 200 található. A biológus Körös-éri kutatásai alapján 500 oldalas tanulmánykötetet jelentetett meg. Ebben közölte Ásotthalom növény- és állattani értékeinek legteljesebb összegzését. Körös-éri kutatásairól ugyancsak vaskos tanulmánykötetet adott ki. 1994-ben kezdeményezte először a Körös-éri Tájvédelmi Körzet kialakítását, amelyre hosszú várakozás után idén áprilisban végre sor kerülhetett. A létesítésért végzett fáradhatatlan munkáját Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ismerte el.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium