Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Camillo Golgi szülinapján

Áldás (július) hava 7.-én…

1843-ban e napon született Camillo Golgi, olasz természettudós és orvos, aki Nobel-díjat kapott az idegrendszer szerkezetének kutatásáért. († 1926)

Nevét őrzi a nem kissé erőltetett „Golgi-készülék„.

A Golgi-készülék membránja elég vastag, némely sejtben elérheti a sejthártya vastagságát is (10-12 nm). A lefűződő hólyagocskák fala vékony (6-7 nm), ezek szállítják a fehérjéket a durva felszínű endoplazmatikus retikulum és a Golgi-készülék között.

A Golgi-szervince metszeti képe :

A Golgium bonyolult hártyahállózat, amely létfontosságú a fejlettebb sejtekben. Föladata igen sokrétű. Üregeiben történik a durva felszínű endoplazmatikus retikulumban termelt fehérjék szerkezeti módosítása és a cukrangyok (idegenül: poliszacharidok) fölépítése is. A növényekben a pektin, a rovarokban a kitin fölépítését is e sejtszervecske végzi.

Golgi közleményeinek gyűjteménye Opera Omnia címen jelent meg.

Szülőfaluja Corteno, a helyi, kamun(ó)i dialektusban Cùrten vagy Còrten az Alpokban Lombardia tartomány, Brescia megyéjében fekszik, Val Camonica völgyében.

1956 óta Camillo Golgi tiszteletére Corteno Golgi [Ejt: Korteno Goldzsi] néven él. Camillo Golgi volt az első olasz Nobel-díjas, 1906-ban. Szülőfaluja ma nem csak a nevével tiszteleg előtte, de 2006-ra Golgi Múzeumát is kialakították.

Ajánlott olvasmányok taljánul :

Museo Golgi, su museogolgi.it.

Brochure Sentiero Mountain Fitness®.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló