Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

Az ország legmodernebb sebészeti központját alakítják ki Szegeden

Egészségügy 2012. szept. 25.

Az ország legmodernebb sebészeti központját alakítják ki Szegeden, az egyetem új, uniós támogatással épülő klinikai tömbjében – közölte a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnökhelyettese kedden a Tisza-parti városban.

Lázár György sebészprofesszor a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint 2013 őszére elkészülő klinikai tömb tizennégy műtőjének mindegyikébe a jelenleg elérhető legkorszerűbb nagyfrekvenciás sebészeti vágó kerül, amely lehetővé teszi a lényegében „vérmentes” operációt, jelentősen csökkentve a beavatkozások kockázatát.
Ezek mellett az egyetem vásárolt két ultrahangos vágókészülékeket, melyeket a mellkas vagy a has megnyitása nélküli, úgynevezett „minimálinvazív” beavatkozásoknál használnak majd, valamint egy a nagykockázatú májműtéteknél alkalmazott berendezést is – tudatta a professzor.
A korszerű eszközök – melyek cseréjére előreláthatólag tíz-tizenöt évig nem lesz szükség – nagyfrekvenciájú hullámok kibocsátásával helyben hőt termelnek, így leforrasztva a kisebb és nagyobb ereket, minimalizálva ezzel a vérveszteséget – magyarázta el a berendezések működési elvét az egyetemi tanár.
Tapasztó Sándor, a 12,3 milliárd forintos összköltségvetésű egészségügyi beruházás projektvezetője elmondta, a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb kivitelezése a terveknek megfelelően halad, a szerkezetépítés várhatóan novemberben fejeződik be. Ezzel párhuzamosan már elkezdődtek a belső falazási és gépészeti munkák. Elindult a központi intenzív osztály kialakítása is a régi, 410 ágyas klinikai tömbben is, melyet szintén felújítanak – tette hozzá a szakember.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium