Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
A bűnpártoló politikusoknak börtönben vagy bitón a helyük !

A kutya ugat, a karaván halad

Cikkek 2016. márc. 20.

Sokan talán nem is vették észre, hogy egy cég hiányzik a pályázati kiírások közül, nevezetesen a Cserepes sori Piac Kft. Megkockáztatunk egy forgatókönyvet. Már reklámozzák a CBA érdekkörében az 5-ös út mellett megnyíló új Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacot, amelynek legfőbb konkurense az éveken át Szegednek évi 100 milliós osztalékot és vagyonnövekedést hozó dorozsmai nagybani piac. Lehetséges, hogy a Cserepes sori Piac Kft. beolvad a Városkép és Piac Kft.-be? Ez esetben egy értékes ingatlan szabadulna fel, amit jó áron lehetne eladni akár valamelyik multi számára. Ez jól beleillene Botka „városfejlesztési” elképzeléseibe, bár, hogy a szegedi kereskedők is így gondolnák-e, az már kérdéses.” – ez az idézet 2015 novemberében megjelent írásunkból való. Úgy tűnik, hogy sajnálatos módon ismét bennünket igazol az élet.

Mint arról a helyi sajtó beszámolt, közel duplájára emelik a Cserepes sori piac bérleti díjait a kereskedők számára. A hír hallatán nehéz nem észrevenni, hogy a Botka-féle „városfejlesztés” egy újabb elemével állunk szemben.

Nézzük a tényeket:

A Cserepes sori Piac Kft. azon kevés önkormányzati cég egyike (mindössze kettő van – a másik a dorozsmai Nagybani Piac, aminek jövője szintén kétséges…), amely nyereséggel dolgozik, minden évben jelentős mértékben hozzájárul a város vagyonának gyarapodásához.

Az előző igazgatót különféle – pontosan meg nem meghatározott – szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli felmondással menesztette a városvezetés. Ezt megelőzően sem a taggyűlések, sem a felügyelő bizottság semmiféle szabálytalanságot nem tárt fel, azokkal kapcsolatban semmiféle észrevételt, esetleg feljelentést nem tett, holott ez kötelessége lett volna. Sőt, egy 2015. májusi taggyűlésen még maga Szentgyörgyi Pál alpolgármester ismerte el az igazgató tevékenységét. Ezt a felügyelő bizottsági jegyzőkönyvek is bizonyítják.

Érdekes lenne tájékoztatás arról, hogy vajon mi a felügyelő bizottság és az abban elnökként tevékenykedő szocialista képviselő, Kozma József véleménye a díjemelésekről, egyáltalán tudott-e róla, vagy került-e egyáltalán a kérdés a bizottság elé?

A tavalyi évben két kisebbségi tulajdonrészt vásárolt ki a többségi tulajdonos város. Ezzel kapcsolatban két kérdés merül fel: Vajon mi szükség volt az önkormányzati tulajdonrész növelésére, ha a meglévő birtokában is kényelmes döntési pozícióban volt a város valamennyi kérdésben, és vajon miként tudta Szentgyörgyi Pál alpolgármester meggyőzni a két tulajdonost, hogy a könyv szerinti érték alapján nagyjából 200 milliót érő üzletrészektől tizedáron, mintegy 21 millióért megváljanak?

Aki egy kicsit is ismeri a „Cserkó” működését, pontosan tudja, hogy itt nem multimilliomos kereskedők működnek, jelentős részük kényszervállalkozó, akinek az emelés után esélye sem marad a fennmaradásra. Persze nem is ez a cél… A várható tömeges felmondások után könnyebb lesz felszámolni a piacot, mondván, hogy nincs elég bérlő, csökken a forgalom.

(Ugyan ezt a módszert alkalmazták az óvodabezárások ügyében is: először korlátozták a létszámot, majd a csökkenő létszámra hivatkozva bezárták az óvodákat…)

Az, hogy a munkanélküliek, az ellehetetlenítettek száma megint nőni fog Szegeden, az a „baloldalinak” nevezett, a szolidaritást hangoztató, a szegediek érdekeit soha figyelembe nem vevő városvezetést egyáltalán nem zavarja.

Mint ahogyan nem zavarja annak a több tízezernyi szegedinek a véleménye sem, akiknek kedvelt hétvégi programja volt a bolhapiac látogatása. Nem beszélve azokról az ezrekről, akik csak az itteni árakat tudják kifizetni.

Indíthatunk egy tippjátékot: vajon milyen ingatlan mutyi készül megint, vajon melyik multi vetett szemet a területre?

Persze nem az első és vélhetőleg nem is az utolsó olyan eset ez, amikor a szegedi lakosság némán tűri Szeged lepusztítását. Elegendő csak a Mars téri botrány-sztorira, az elkaszinózott óvodára és bezárt társaira, a SZUE és a Partfürdő elkótyavetyélésére, az Árpád Nevelőotthonra, az Etelka sori 20 milliós garázsra, a lehetetlenné tett belvárosi kereskedőkre, a minden évben lezárt és felújított régi hídra, a tönkretett közlekedésre, az ország legdrágább parkolására gondolni.

Kétségeink ne legyenek: a show folytatódik…

Persze ezeket a találgatásokat könnyű szerrel lehetne cáfolni: mondjuk úgy, hogy Botka László polgármester – esetleg a piacon – bejelentené, hogy a fentiek közül semmi sem igaz, a város célja továbbra is a Cserepes sori piac megtartása és gazdaságos üzemeltetése. Hogy erre mennyi az esély, annak megítélését az olvasókra bízzuk.

Civil Városi Unió

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Civil Városi Unió

Kalendárium

Illő napi filmajánló