Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

Dargay Attila 95 éves (lenne) !

Nap (június) hava 20.-án

1927-ben e napon született Mezőnyéken Dargay Attila, képregényíró és rajzfilmrendező.

Emlékezhetünk Rá a Vukkal…

Dargay Attila először egy nyolcrészes képregényben adta elő a Vukot, amely 1972-ben a Füles Újságban jelent meg.

1973-ban Dargay elkészítette a rajzfilmadaptáció forgatókönyvét, ám ideológiai okokra hivatkozva a filmterv nem kapott zöld utat… azaz pártengedélyt… a szoci elnyomatás cenzor-gépezetétől…
(És ma beszél még valaki cenzúráról?!)

Dargay Attila vázlatfüzete:

Csaknem egy évtized kellett hozzá, hogy 1981-ben a Pannónia Stúdió televíziós filmekre szakosodott III. műtermének vezetője, Imre István közbenjárására a Magyar Televízió rendelte meg Dargaytól a filmet, sorozat formájában.

Vuk-133734.jpg
A Vuk című rajzfilm sün-tanulságos képkockája (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmarchívum)

1981. december 10-én vetítették először a Corvin moziban Dargay Attila egész estés rajzfilmjét, a Fekete István műve alapján készült Vukot…

A Vuk a magyar rajzfilmgyártás legtermékenyebb időszakában született.
Először 1981 áprilisában vetítették le négy rövidebb részben.

Kiürültek a játszóterek, amikor a tévében ment…

Egész estés filmként 1981. december 10.-én mutatták be a mozikban.

A Vuk az 1980 utáni magyar filmgyártás legnézettebb alkotása, csaknem 2 és fél millióan látták a bemutatását követően.

Az eredeti regényből kimaradnak az erőszakosabb mozzanatok, a hosszasabb tájleírások és sajnos a bölcselkedő intelmek is, helyettük viszont túlsúlyba kerültek a kalandok, és felerősödött a komikum szerepe. A forgatókönyvet Dargay Attila Tarbay Edével és Imre Istvánnal közösen jegyzi.

Dargayék az eredeti kisregény számos elemét felerősítették, vagy azt akár új szereplőkkel is kiegészítették, hogy még több lehetőségük legyen a groteszken karikírozott figurák, komikus jelenetek, szellemes párbeszédek sorjázására. Legemlékezetesebbek közülük a vadász két házőrzője, Vahur és Fickó felsülésein harsányan kárörvendő kutyafalka pletykálkodásai, valamint a cefrétől részegen dülöngélő gúnárok párosa.

A rajzfilm készítőinek remek ötlete volt, hogy az embert, vagyis a Simabőrűt csak deréktól lefelé, a csizmája magasságában láttatják – ezzel is hangsúlyozva a vadon élő állatok szemszögét.

A Vuk operatőri munkálatai Dargay Attila özvegyét, hagyatékának gondos ápolóját, Henrik Irént dicsérik. „Gyakran elmondtam a véleményemet, és ha úgy érezte, hogy valamiben igazam van, mindig azt felelte, »Miért csak most szólsz?«. Hallgatott rám” – emlékezett vissza Irénke.

„Dargay elvtárs, remek! Csak…”

Fürge rókalábak… 1981-ben a Pepita hanglemezkiadónál jelent meg a Vuk című kislemez. A főcímdalt Wolf Kati énekelte hétévesen édesapja, Wolf Péter és zenekarának közreműködésével. A dalszöveget Szenes Iván írta.

Dargay Attila emlékére tematikus Vuk-játszótér is készült a Gellért-hegyen, ahol rókavár, mászókás csúszda és erdei kötélpálya is várja a gyerekeket.

Emlékeiről mesél egykori munkatársa…

Dargay Attila özvegye mesél a rajzos időkről…

De ünnepeljük Őt e héten önfeledten a feledhetetlen rajzfilmjeivel !Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN, NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIGHISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

George Orwell

jún. 25.
George Orwell