Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Magyar holdjárót sétáltattak a madridi légi közlekedési kiállításon

Jó hírek 2013. febr. 13.

Madridban zajlik a légi közlekedési szektor egyik legrangosabb nemzetközi rendezvénye, amelyen a HungaroControl interaktív munkaállomásán az érdeklődők egyebek mellett megsétáltathatják az első magyar holdjáró „kutyát”, a Puli Space Technologiest is.

A Polgári Légiforgalmi Szolgáltatók Szervezete (CANSO) és a Légiforgalmi Irányítók Szövetsége (ATCA) Európa egyik legnagyobb, évenként megrendezett és szakmai kiállítással, valamint fórummal egybekötött nemzetközi konferenciáját tartja a napokban a spanyol fővárosban.
A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. csaknem ötven négyzetméteres interaktív kiállítótere a magyar szolgáltató új, ANS III elnevezésű irányítóközpontját szimbolizálja. Az új budapesti központ február 27-től veszi át a régi szerepét – részletezte a szervezők közleménye.
Az eseményen sokan kíváncsiak a vállalat és a Thales Air Systems 2004 óta közösen fejlesztett légi navigációs szoftverrendszerére, a MATIAS-ra (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System), de nagy sikert aratott a kiállítás második napján, szerdán bemutatkozott Puli Space Technologies, a Google Lunar X Prize nemzetközi innovációs verseny magyar résztvevője is. A magyar terelőkutyáról elnevezett eszközt működés közben láthatták az érdeklődök. A holdjárót készítő, fiatal magyar mérnökökből álló csapat 2015-ig szeretné feljuttatni a Pulit az égitestre.
A madridi kiállításon kedden nagy figyelmet kapott a HungaroControl budapesti légi navigációs kutatás-fejlesztési és szimulációs központja (CRDS). A bemutató egyik érdekessége, hogy a három nap alatt az érdeklődők egy interaktív munkaállomás segítségével ismerkedhettek meg a CRDS szolgáltatásaival: a valós idejű szimuláció során bárki kipróbálhatta magát légiforgalmi irányítóként és kapcsolatba is léphet a budapesti központban lévő „álpilótákkal”.
A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik kiemelt szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális együttműködő partnere. Az elmúlt években a vállalat több olyan beruházást indított el, amelyek a magyar légi navigációs szolgáltatások fejlesztését célozzák.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium