Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

Nagy Katalin cárnő szülinapján

Ígéret (május) hava 2.-án…

1729-ben e napon született II. Katalin azaz Jekatyerina (Екатерина II Великая) orosz cárnő… 
Stettinben, amely ma Scsecsin városa Lengyelországban († 1796)

Jekatyerina Alekszejevna nagyhercegnőként, 1745-ben, George Grooth festményén

Katalin uralkodása alatt Oroszország lett a leghatalmasabb erő Kelet- és Délkelet-Európában. Az 1768-74-es orosz-török háborút során az Oszmán Birodalom történelmének nagy vereségeit szenvedte el, többek között 1770 július 5-7.-én Çeşménél, illetve 1770 július 21.-én Kagulnál (ma: Cahul, Moldovában).
Az orosz győzelmekkel Katalin megteremtette a kijáratot a Fekete-tengerre és meghódította azokat a területeket, amelyeket a mai Ukrajna déli részének mondanak. Magyarul ez Etelköz és Levédia.

Levédia nagyjából a Don meg a Kis Don (Donyec) és az Aszói tenger közötti terület
Etelköz azaz Etelküzü pedig az ettől nyugatra eső terület (Észak-Aszói meg Fekete-tengerpart) elnevezése…

Remélhetőleg e területek végre hamarosan az ukrán megszállás alól is fölszabadulnak…

Catherine II by F.Rokotov after Roslin (c.1770, Hermitage).jpg
Rokotov festményer Roszlin nyomán (1770 körül, Hermitage)

Az oroszok Nagy Katalin parancsára, valamint az Ő jóváhagyásával a Fekete- meg az Aszói-tenger partján több új várost is alapítottak: Ogyessza, Nyikolajev, Jekatyerinoszlav azaz „Jekatyerina dicsősége” (a mai megcsúfolt ukrán nevén Mikolajiv), Dnyipro és Herszon meg Mariupolisz városokat.

Igen ! Mai napi aktualitás : Mariupol(i)t az oroszok, azazhogy az orosz Nagy Katalin cárnő segedelmével a görögök alapították !!! Ugyan kinek a városa ma Mária Városa ?! Hát egy bizonyos: Nem az ukránoké !!!

A Kirim (oroszkodón Krím) török megszállása utáni görög túlélőit Nagy Katalin orosz cárnő hívta, hogy telepedjenek le az oroszok uralta részeken és alapítsanak új várost ! Ez a Város lett Mariupoli(sz).
A mariupoli görög nyelv pedig az anyaországban azóta kiveszett ősi nyelvi sajátságokat őriz máig is…

Egy épelméjű, érzékeny Európa most a független és önálló államiságú MARIUPOLISZért, azaz MÁRIAVÁROSért kiáltana !
Mit tesz ma ehelyett a kilúgozott agyú hibbant mammóni elit ?

Az Aszói tenger, oroszkodón értelmetlenül „Azovi tenger” ma Ukrajna megszállása alatt senyved. Talán már nem sokáig. A mariupoli(tán) görög a pontoszi görög nyelvhez áll a legközelebb és a Kirimben (oroszkodón Krímben) alakult ki, amely a Pontoszi Birodalom része volt egészen az Ottománok 1461-es betöréséig…

Épelméjű magyar értelmiséginek nem kell oldalt választania, hogy ugyan kinek is szurkol e szokatlan háborúban, nagyorosznak vagy kisorosznak (ukránnak) ! Éppen elég, ha fölülemelkedve mocskos propagandákon, megtaláljuk a saját független, magyar nézőpontunkat !!! Etelközben meg Levédiában… a Magyar Ős-Hazában…

Ha lenne magyar keménymag, már régen a Magyar Ős-Hazát követelnénk vissza a neonáci ukrán bitorlóktól… De… Gyáva népnek nincs hazája ! TRIA NON ÖRÖKÉN – EURÓPA TARTOZIK NEKÜNK !

A jövő nagy kérdése, hogy kap-e végre Mária Városa, avagy a görög Mariupolisz önálló államiságot, vagy csak önrendelkezést (autonomiát), ahol a különleges, egyedülálló görög nyelvüket, a mariupolit is államnyelvként szabadon beszélhetik ?! A helyiek ajkán mariupoli vagy rómeika (Ρωμαίικα), avagy a mariupoli(tán) görög, amelyet a 17 környező faluban még mindig beszélnek az ukrán neonácik nagy bosszúságára…

Ajánlott még :

Kozákország – Ukrajna kialakulása
Kozákország – Ukrajna kialakulása

Mi megy Mariupolban ? – Az ukrán ripacs költői kérdése

2022 ápr. 9.

Mi megy Mariupolban ? – Az ukrán ripacs költői kérdése
A Facebook támogatja az ukrán neonácizmust…
A FACEBOOK TÁMOGATJA AZ UKRÁN NEONÁCIZMUST…
Itt az idő Ukrajna Trianonjára !
ITT AZ IDŐ UKRAJNA TRIANONJÁRA !
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje