Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

Kötelező lesz a szelektív hulladékgyűjtés

Környezetvédelem 2012. okt. 16.

Az új hulladéktörvény szerint kötelező lesz 2015 januárjától a lakosság számára a szelektív hulladékgyűjtés. De milyen eredményeket várhatók ettől? 

2015-ig kell kiépülnie az úgynevezett „házhoz menős” szelektív gyűjtésnek, amikor is a szemétszállítók közvetlenül a házaktól, társasházaktól viszik el a válogatott hulladékot.

A gyűjtési arányok növelése érdekében növekszik az állami szerepvállalás a szemétszállításban. Mint a Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM) megtudtuk: ez azt jelenti, hogy a jövőben is az önkormányzatok kötik meg a szerződést a szemétszállítókkal, de ezek közül a magántársaságok csak úgy maradhatnak fenn, ha megszerzik az úgynevezett közszolgáltatási engedélyt.

Az országban jelenleg jelentős eltérések vannak a szemétdíjakban. Vannak szolgáltatók, melyek figyelembe veszik a hulladék mennyiségét is, de van, ahol csak egytényezős az árszabás, függetlenül a szemét mennyiségétől. A VM közlése szerint a jövőben ezt egy központi árszabályozás váltja fel, de ennek mértékét a végrehajtási rendeletben határozzák majd meg. Emellett minden szolgáltatónak kötelező lesz a jövőben ingyenesen biztosítani kisebb méretű kukákat is a lakosság számára.

Az is biztosnak tűnik, hogy a jövőben megéri majd a háztartásoknak különválogatni a hulladékot. A szolgáltató ugyanis a megfelelően szelektált hulladékok bizonyos típusait jó áron értékesítheti, az így befolyó összeg pedig akár fedezheti is a szállítás költségét, amit így nem a lakosoknak kell megfizetniük. Erre persze csak ott lesz lehetőség, ahol a közelben működik valamilyen feldolgozó üzem, ahová gazdaságosan el tudja juttatni a szemetet a közszolgáltató.

Forrás: metropol.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Isí Kazujosi
Isí Kazujosi
jún. 10.