Scroll To Top

Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt őszintén krisztusi életet !

Tíz év alatt 15 százalékkal csökkent a gyermekek száma!

Tíz év alatt 15 százalékkal csökkent a gyerekek száma, miközben az időseké 12 százalékkal nőtt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, a tavalyi népszámlálás előzetes eredményeit bemutató második kiadványban, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

A KSH egyszázalékos reprezentatív minta alapján közölt adatai szerint a Magyarországon élő 1 millió 796 ezer házaspár 16 százalékkal kevesebb, mint 2001-ben, ezzel szemben a 407 ezer élettársi kapcsolat másfélszerese a tíz évvel ezelőttinek.
A kiadványban kitérnek arra is, hogy 2011. október 1-jén, a népszámlálás időpontjában 9 millió 982 ezer ember élt Magyarországon, ami gyorsuló népességfogyást jelent, amíg ugyanis 2001 óta több mint 200 ezerrel lett kevesebb a lakosság lélekszáma, addig az azt megelőző tízéves periódusban 176 ezerrel.
Mint írták, az elmúlt tíz évben csak a 60 éves és idősebb korosztály létszáma gyarapodott: arányuk a népességben 2,9 százalékponttal nőtt.
A termékenység kevésbé csökkent, mint a 2001-et megelőző évtizedben. A 2011-es adatok szerint a száz 15 éves és idősebb nőre jutó gyermeklétszám 147. A KSH megjegyezte: a gyerekek döntő többsége évtizedeken keresztül házasságban született, az elmúlt 20 évben azonban növekedett az élettársi kapcsolatok száma, így a 2011-ben született gyerekek már több mint kétötödének szülei nem voltak házasok.
Kitértek arra is, hogy az elmúlt tíz év alatt a férfiak száma 135 ezerrel, a nőké 81 ezerrel csökkent. Tíz évvel ezelőtt a nőtöbblet még nem érte el a félmilliót, 2011-ben azonban a nők száma már több mint 550 ezerrel haladta meg a férfiakét.   
A KSH adatai szerint száz háztartásra 239 ember jutott tavaly, 18-cal kevesebb, mint 2001-ben, öt évtizeddel ezelőtt pedig száz háztartásban átlagosan még több mint 300-an éltek. 1960-ban minden 7., 2011-ben minden 3. háztartásban laktak egyedül, ebben a folyamatban jelentős szerepet játszott a népesség gyorsuló öregedése – állapították meg.
A kiadott dokumentum szól arról is, hogy az 1 millió 427 ezer diplomás másfélszerese a tíz évvel korábbinak. A 25 éves és annál idősebb lakosság 19 százalékának volt felsőfokú végzettsége a 2011-es adatok szerint; tíz évvel korábban ugyanez az arány még 13 százalék volt. A diplomások aránya a nők között 8 százalékponttal nőtt az elmúlt tíz év során, a férfiak körében fele ekkora mértékű volt az emelkedés.
A felmérés szerint a 18 éves és annál idősebb népesség 32 százalékának érettségi a legmagasabb végzettsége, ez tíz év alatt 5 százalékpontos növekedést jelent. Tavaly a 15 éves és annál idősebb népesség 28 százalékának volt legmagasabb végzettsége az alapfokú iskola, míg az előző népszámláláskor arányuk még 34 százalékot tett ki.
A népszámlálás végleges adatainak közlését a kérdőívek teljes feldolgozásának befejeztével, 2013 második negyedévétől kezdi meg a KSH.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló