Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Örökösére száll végre a gyalui kastély

Örömhírek 2012. júl. 13.

Visszaszolgáltatják örökösének végre a gyalui várkastélyt. Elhárultak az akadályok a gyalui kastély visszaszolgáltatása útjából, a Kolozs megyei tanács csütörtöki ülésén az önkormányzat közvagyonából a magánvagyonába utalta át az ingatlant.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke az MTI-nek pénteken úgy értékelte, óriási lépés történt a Kolozsvártól húsz kilométerre fekvő gyalui kastély visszaszolgáltatása felé. Az alelnök szerint a tényleges restitúcióról már a következő, augusztusi ülésén határozhat az önkormányzati testület.
Vákár István az MTI kérdésére elmondta, a döntés összefüggésben áll a Kolozs megyei önkormányzatban bekövetkezett változásokkal. Az önkormányzat korábbi jobboldali vezetése halogatta a döntés meghozatalát. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára viszont a koalíciós tárgyalások során kiemelt téma volt a kastély visszaszolgáltatásának ügye. Horia Uioreanu, a Kolozs megyei tanács liberális elnöke a Citynews portálnak elmondta, hogy nem tettek egyebet, csak tudomásul vették és alkalmazták a bíróság visszaszolgáltatásra vonatkozó határozatát.
A négy sarokbástyás, négyzet alapú kastély első írásos említése 1439-ből való. Kezdetben a nagyváradi, majd a gyulafehérvári római katolikus püspökség tulajdonát képezte, de az évszázadok során számtalanszor gazdát cserélt, míg a Bánffy család tulajdonába került. Történelmi esemény is kapcsolódik az épülethez. 1541. december 29-én Fráter György itt kötött megállapodást a Habsburgokkal arról, hogy a magyar korona és Magyarország egésze Habsburg Ferdinándra száll, ha az kiűzi a törököket az országból. A terv meghiúsulása következtében szakadt három részre Magyarország.
A kétszintes, hatvan termes kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Bánffy Katinka grófnő volt. Unokája, Barcsay Tamás Kanadában élő történész, a torontói Ryerson Tudományegyetem örökös tanára igényelte vissza. Barcsay Tamás korábban a Krónika napilapnak elmondta, a kastély egyik szárnyát saját használatra rendezné be, de megnyitná a látogatók előtt is. A nagyobb részt azonban valamilyen közösségi célra szánná. „Erdély legnagyobb privát rezidenciájának kulturális küldetése is van. Olyan küldetése, amelyikben az erdélyiek megtalálják saját helyüket” – idézte a Krónika a professzort.
A kastély viszonylag jó állapotban maradt meg. 2002-ig a gyermekvédelmi hatóság használta, azóta üresen áll.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Kalendárium

A Halüszi csata

máj. 28.
A Halüszi csata

Több mint Tréfa

We need more money

2023 máj. 28.
We need more money

Ady szavaival élünk és túlélünk :

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)