Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Örökösére száll végre a gyalui kastély

Örömhírek 2012. júl. 13.

Visszaszolgáltatják örökösének végre a gyalui várkastélyt. Elhárultak az akadályok a gyalui kastély visszaszolgáltatása útjából, a Kolozs megyei tanács csütörtöki ülésén az önkormányzat közvagyonából a magánvagyonába utalta át az ingatlant.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke az MTI-nek pénteken úgy értékelte, óriási lépés történt a Kolozsvártól húsz kilométerre fekvő gyalui kastély visszaszolgáltatása felé. Az alelnök szerint a tényleges restitúcióról már a következő, augusztusi ülésén határozhat az önkormányzati testület.
Vákár István az MTI kérdésére elmondta, a döntés összefüggésben áll a Kolozs megyei önkormányzatban bekövetkezett változásokkal. Az önkormányzat korábbi jobboldali vezetése halogatta a döntés meghozatalát. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára viszont a koalíciós tárgyalások során kiemelt téma volt a kastély visszaszolgáltatásának ügye. Horia Uioreanu, a Kolozs megyei tanács liberális elnöke a Citynews portálnak elmondta, hogy nem tettek egyebet, csak tudomásul vették és alkalmazták a bíróság visszaszolgáltatásra vonatkozó határozatát.
A négy sarokbástyás, négyzet alapú kastély első írásos említése 1439-ből való. Kezdetben a nagyváradi, majd a gyulafehérvári római katolikus püspökség tulajdonát képezte, de az évszázadok során számtalanszor gazdát cserélt, míg a Bánffy család tulajdonába került. Történelmi esemény is kapcsolódik az épülethez. 1541. december 29-én Fráter György itt kötött megállapodást a Habsburgokkal arról, hogy a magyar korona és Magyarország egésze Habsburg Ferdinándra száll, ha az kiűzi a törököket az országból. A terv meghiúsulása következtében szakadt három részre Magyarország.
A kétszintes, hatvan termes kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Bánffy Katinka grófnő volt. Unokája, Barcsay Tamás Kanadában élő történész, a torontói Ryerson Tudományegyetem örökös tanára igényelte vissza. Barcsay Tamás korábban a Krónika napilapnak elmondta, a kastély egyik szárnyát saját használatra rendezné be, de megnyitná a látogatók előtt is. A nagyobb részt azonban valamilyen közösségi célra szánná. “Erdély legnagyobb privát rezidenciájának kulturális küldetése is van. Olyan küldetése, amelyikben az erdélyiek megtalálják saját helyüket” – idézte a Krónika a professzort.
A kastély viszonylag jó állapotban maradt meg. 2002-ig a gyermekvédelmi hatóság használta, azóta üresen áll.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.

Kalendárium