Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

Az 1707-ES ÓNODI ORSZÁGGYŰLÉS – 315 ÉVE !

Ónod településünket Olnod néven említik 1296-ban. A 14. század második felében már városi rangon él. Ebben az időben épült a vára, Borsod vármegye első kővára. 1561-ben és 1582-ben a törökök megostromolták, de nem foglalták el. Amiután Eger török kézre jutott (1596-ban), Ónod lett az egyik legfontosabb erődítmény. Végtére 1639-ben a törökök sikeresen fölgyújtották. Később a németek lőtték olyannyira szét, hogy többé már nem felelt meg erődítménynek. (Mindez már önmagában is megérdemel egy történelmi filmet, hogy országunk történelmét gyermekeink is megismerhessék!)

Rákóczi-szabadságharc idején vára már nem játszott katonai szerepet, de volt végvári vitézei közül szép számmal állottak be a kuruc seregbe. Zömük Ónodi János deák alatt (1703-1705), majd Gundelfinger Dániel csapatában (1705-1706), végül Deák Ferenc ezredében (1706-1711) harcolt.

A Rákóczi-szabadságharc tetőpontján, Ónod mezőváros mellett, a körömi mezőn kuruc országgyűlés zajlott, amelyet ma az Ónodi Országgyűlés néven ismerünk. (1707 május 31.-től – június 22.-ig)

Dudits Andor – Rákóczi az Ónodi Országgyűlésen

Rákóczi jelenlétében véres tusába fajuló vita zajlott. A Turóc vármegyei követek – a megyei nemesség soraiból szerveződő békepárt szószólói – a rézpénzzel kapcsolatos vita során önző érdekek követésével gyanúsították meg a fejedelmet. Rákóczi elkeseredésében kilátásba helyezte lemondását: „Készebb vagyok megvonni magamat az ország egyik szegletében, mint hogy a várt köszönet helyett zsarnoknak mondjanak.” – Ezt követően Károlyi és Bercsényi felháborodásukban lekaszabolták a turóci követeket…

A fejedelmi hadak féltve Rákóczi életét, az országgyűlésre irányították ágyúikat… De szép idők !
Az elmúlt 33 eszetndő hazaárulóit sem himbálta a szél… Sőt ! Némely címeres hozaárulók, vagyonokat elsikkasztó gyurcsótányok ma is szabadlábon, sőt közpénzen árulják a Magyar Hazát… De Rákóczi bírálói ennél jóval kevesebbért áldozták az életüket…

Orlai Petrich Soma: Az ónodi országgyűlés. A jelenet, amikor Károlyi és Bercsényi kardélre hányja turóc vármegye követeit, Rakovszky Menyhértet és Okolicsányi Kristófot.

A véres közjáték után az országgyűlés nagy jelentőségű határozatokat hozott… amelyben (többek között) kimondták a Habsburg-ház trónfosztását is. Megerősítették Magyarország és Erdély szövetségét. 

Az ónodi gyűlés törvénykönyvének bevezetése
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló