Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Az első nyomtatott könyv 570 esztendeje !

Föld (szeptember) hava 30.-án…

1452-ben e napon jelent meg az első nyomtatott könyv, Johannes Gutenberg Bibliája.

Az első nyomtatott Biblia egy példánya a washingtoni Library of Congress-ből

Hosszú kísérletezés után találta meg Gutenberg a megfelelő ötvözetet, amely nagyrészt ólom, másrészt ón meg antimon összetételéből készült…

A Gutenberg-biblia egy lapja

Újítás volt az is, hogy a festéket már nem ecsettel hordták fel a nyomóformára, hanem birkabőrből készült és lószőrrel töltött labdaccsal, amely egyenletesen adagolta a festéket.

Nem volt könnyű megtalálni a kencéből, gyantából és lámpakoromból álló nyomdafesték keverékének a helyes arányait sem…

E terkép a nyomtatás terjedését mutatja a 15. században… 271 helyszínből a legjelentősebbek név szerint is jelölve…

A mozgatható betűket a 11. század közepén Kínában találta fel Pi Seng, de az ő betűmintája agyagból készült, ami nem volt tartós. A kóreaiak jóval Gutenberg előtt már fémből készült betűmintákat használtak, a 15. század elején a kóreai kormány egy öntödét is fenntartott nyomóelemek gyártására. A mozgatható betűmintával történő nyomtatás Kínában mégsem vált általánossá egészen addig, amíg a Nyugattól át nem vették a Gutenberg-féle könyvnyomtatás műveleteit. 

Egy közkeletű ám kétes kései (halála utáni) ábrázolása Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Apja Friele Gensfleisch zur Laden, anyja Else Wyrich von Gutenberg volt, Johannes az ő nevét vette föl.
A pénzverési joggal is felruházott mainzi patríciuscsalád a nemesek és polgárok között dúló harc miatt az 1420-as évek elején elhagyta városát, és előbb Eltville am Rheinbe, majd 1430 táján Strasburgba költözött. Gutenberg ebben az időben már kísérletezett a könyvnyomtatással. Andreas Dritzehn polgár 1436-ban azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy tanítsa meg az aranyművesség és drágakőcsiszolás rejtelmeire, később a tükörkészítésre is. Amikor Dritzehn meghalt, műhelyében sajtóprést, és akkoriban megdöbbentő módon, könyveket is találtak.

Gutenberg 1440-es vélhetően hiteles arcképe (Gutenberg Múzeum)

1444-ben elhagyta lakhelyét, mivel a Svájcból visszatérő franci armagnacok egész Elzászt földúlták, Gutenberg pedig 1447-ben visszatért Mainzba, és kölcsönt vett föl nyomdájának felállításához.

Relief Druckerwerkstatt am Gutenberg-Denkmal (Mainz)

Ma már biztosan tudjuk, hogy nem ő volt egyedül a könyvnyomtatás föltalálója, de egy első nagypéldányszámban nyomtatott könyv az ő nevéhez fűződik…

Johann Gutenberg Latin Biblia Vulgata / Biblia Latina. (Mainz, ca. 1455) (Lenox Library / Rare Books Division.)

Olvasói hozzáfűzés :

És ez (a könyv) mit keres a jenkiknél? Inkább valami indián emlékeket mutogatnának. Persze azt is felégették…(Farkas István) Viszontválaszom : Hát összelopták ezek az amcsik a világ dolgait rendesen… Most meg másokon köszörülik a nyelvüket… (Sz.)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium