Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

A Munkátlanság Nemzetközi Ünnepe – Az Anarchizmus Napja

Ígéret (május) hava 4.-én

1886-ban e napon a Chicago-i Rendőrség tüzet nyitott a McCormick Harvester Machine Company sztrájkoló munkásaira, akik a nyolcórás munkanap bevezetését követelték…

Ennek a korabeli képnek a tanúsága, hogy éppen a rendőrökre lő egy tüntető !!! Vajon melyik fönnálló rendszer tűrné ezt el ellencsapás nélkül ?! Talán a kommunizmus tűrte volna bármikor is a rendőreire való lövöldözést ?!

1886 május 1.-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. A többnapos tüntetés-sorozaton és a sztrájkokban 350 ezer munkás vett részt. Az esemény negyedik napján, azaz május 4.-én a helyi anarchista vezetők a Haymarket Square-re tiltakozó nagygyűlést hívtak össze, ahol a tüntető munkások közé vegyült anarchisták egy bombát dobtak a kivezényelt rendőrök közé, akik viszonzásul azonnal tüzet nyitottak. Ez több tucat sebesültet eredményezett, akik félve a letartóztatástól kórházba sem mentek.

Haymarket Square 1886. május 4.-én a szocialista-anarchisták bombarobbantása, korabeli lap rajzán

A történelemben Haymarketi Zavargás (Haymarket riot, Haymarket Massacre in Chicago) néven ismert esemény során összesen 11 ember (7 rendőr és 4 tüntető) vesztette életét.

Ennek a vérfürdőnek az elvetemedett emléknapja világszerte a május 1.-je, a Munka Nemzetközi Ünnepe (Labour Day, International Workers` Day), kivéve az USA-ban és Kanadában.

Az eset legfőbb tanulsága, hogy milyen veszélyesek az elvetemült szélsőbaloldali szervezetek csőcselékbe vegyülő elemei.

Ha legalább a dátumokhoz avagy a keltezéshez lenne esze és hitele a világ csőcselékének, akkor május 4.-én ünnepelgetnék a Munkátlanság Nemzetözi Ünnepnapját !!!

Németországban a Nemzeti Szocialista Pártja élén Hitler 1933-as hatalomra jutásával fizetett nemzeti ünneppé nyilvánította május elsejét ! No hát, ilyen a bájos baloldaliság…

1933 május 1.-jei fölvonulás Adolf Hitlerrel az élen, Lustgarten, Berlin, Németország

Ajánlott olvasmány :

A MAGYAR MÚLT MEG JÖVŐ HELYETT – A MÁJUS ELSEJÉT ÜNNEPELGETJÜK MÉG MA IS ?

A MAGYAR MÚLT MEG JÖVŐ HELYETT – A MÁJUS ELSEJÉT ÜNNEPELGETJÜK MÉG MA IS ?

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium