Scroll To Top

Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt őszintén krisztusi életet !

Munkács – Újabb neonáci ukrán háborús provokáció Magyarország ellen

Megdöbbentő és felháborító – reagált a kormány arra, hogy ukrán címerre cserélik a munkácsi turulmadarat…

A minden nemzetisége ellen páratlan neonáci lendülettel tüzelő ukrán propaganda most ősi magyar városunkat vette célba… A szovjet betörés óta megszállás alatt álló Munkács várának Turulmadarát vette most célba az ukrán neonáci gépezet ! A kérdés, hogy meddig tűjük ?! NATO tagállamként a Magyar Kárpátalját legalább kimenthetnénk most a kis meg nagyorosz acsarkodásból !!!

Munkács több mint 1100 esztendeje vitathatatlanul magyar város !!!

Munkács várában védte Zrínyi Ilona a kis II. Rákóczi Ferencet, a későbbi szabadságharcos fejedelmet…

Ajánlott olvasmány :

De később is született róla olvasnivaló:

De talán a legveretesebb regény :

A férfiakat megszégyenítő bátorsággal harcoló asszony végül kénytelen föladni Munkács várát Caraffa császári generálisnak. A gyermekeitől elszakított, fogságba vetett Zrinyi Ilonát férje végül kiváltja, de már csak egy út van számukra: a törökországi száműzetés. Zrinyi Ilona azonban még megérte fiának, II. Rákóczi Ferencnek dicsőséges zászlóbontását…

A Turulmadár pedig oda állíttatott, ahol Zrínyi Ilona a várat és fiait védte…

A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

Ez a Turul-ellenes határozat nem csak a magyar diplomácia, de a Zrínyi-családon keresztül a teljes horvátság önérzetét is mélyen sértheti. A legnagyobb és legvitézebb horvát főnemesi család leghősiesebb asszonyának emlékét eltávolítani legalább olyan sértés a horvát szabadságra, miként a magyarra nézve !!!

A Szabadság Madarát már megint soviniszták gyalázzák…

mukachevo.net hírportál emlékeztetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére. A „trizub” – amely magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kiscímere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép. Hát igen ! Csakhogy Munkács éppen soha a büdös ukrán életbe’ nem tartozott semmikor a a Kijevi Ruszhoz !!! Tűzzék ki az ukrán kiscímert Washingtonban a Capitoliumra !!! Ott elfér !

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését.

Csehek után szovjetek most meg ukránok gyalázták meg Munkácson magyar szentségünket !!! (Sz.)

Potápi Árpád János sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának

A Turul-szobrot, mint a szabadság szobrát minden terror el akarja törölni !!!
1924 december 17.-én a csehszlovák megszállók rombolták le a szobrot…

A millennium évében felállított emlékmű 1924 decemberéig hirdette az ezeréves évfordulót, amikor a csehszlovák hatóságok lefűrészelték talapzatáról, majd ledöntötték a helyéről. A bronzmadarat azonban nem szállították el, a várudvarban várta további sorsát. A bevonuló szovjet megszállók földarabolták, majd beolvasztották, és a gonosz jelképét, ötágú csillagokat öntöttek a Szabadság Szent Madarából a frigyesfalvi vasgyárban 1945 májusában (ez a vasgyár öntötte Magyarország első Kossuth-szobrát is).

A Munkácsról Amerikába elszármazott Pákh család mentette meg a barbár kezek elől a szobor talapzatát, valamint az ottfelejtett madárlábakat is. Ezek a millenniumi szobor utolsó, ma is föllelhető eredeti darabjai…

Az 1945-ben a szovjet terror által elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.

1831. december 30.-ám, a Huszt után megírta Kölcsey Ferenc e Munkácson borongó epigrammáját is:

Hol fejedelmi terem fogadott fejedelmi lakókat,
S küzde nemes harcot Zrínyi leánya soká:
Bércedet, ó Munkács, keserű gond űli, lebegvén
Rémalakok szomorún a fogoly álma fölett.
Büszke tekintettel mit nézsz a síkra le bús lak?
Jőn az utas, lát s fut messzekerűlve tovább.

Cseke, 1831. december 30.

Turulmadár… most nyáron fölavatták a Petőfi-család megújult síremlékét, amely mintegy négy méter magas, a két méter magas haraszti kő posztamensen kétméteres bronz turulmadár áll. A talapzat alsó részén pedig bronzkoszorú…

Munkács már csakis szebb magyar jövendőjére vár…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Kalendárium

Illő napi filmajánló