Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában csak európai módon gondolkodni meg élni nem !!!

Vérellátóközpontok épülnek Pécsen és Szegeden

Egészségügy 2013. jan. 18.

Új, regionális vérellátóközpontok épülnek Pécsen és Szegeden az Új Széchenyi Terv keretében, uniós és hazai finanszírozásban hárommilliárd forintból. Az építkezés idén tavasszal kezdődik, és az intézményeket várhatóan 2014 tavaszán adják át – jelentette be Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A projekt során korszerű, a legmodernebb szakmai követelményeknek megfelelő vér- és vérkészítménygyártásra alkalmas központokat alakítanak ki a két városban. Elmondta, hogy a beruházás szükségessége már 1996-ban felmerült, az elmúlt 40 évben ugyanis a magyar vérellátás területén  hasonló fejlesztések nem történtek.
A vérellátás azonos, szigorú alapelvek és szakmai eljárásrendek szerint működik egész Európában, ezzel biztosítva a betegek egyenlő és azonos szintű hozzáférését a vérhez, illetve vérkészítményekhez.
A jövőre átadandó regionális központok feladatai közé tartozik majd a vérkészítmények előállítása, a régiót alkotó megyék (Somogy, Tolna, Baranya, illetve Csongrád, Bács-Kiskun és Békés) egészségügyi szolgáltatóinak ellátása.
Magyarországon a vérellátás biztosítása öt regionális központra szerveződik: intézmény működik Budapesten, Győrben és Debrecenben, valamint a most megújuló két megyeközpontban, amelyek Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szerint nagyon elhanyagoltak voltak.
A főigazgató kérdésre azt hangoztatta, Magyarországon vérhiány nincs, és nem is volt, legfeljebb időszakos vérkészletcsökkenésről lehet beszélni. Az MTI-nek arról beszélt, hogy miután a vért 30 napig lehet felhasználni, számukra az egyenletes véradás a cél, tehát az, hogy minden időszakban elég véradó jelentkezzen. Jelezte, Magyarországon – uniós összehasonlításban – a „véradási kedv” jónak számít.
Elmondta azt is, Magyarországnak naponta összesen 8000-8500 egység vérrel kell rendelkeznie, egy egység 450 millilitert jelent. Jelezte azt is, ezen belül van egy „kívánt” vércsoportarány, és többnyire a legnagyobb mennyiségben A+ vér kell hogy legyen készleten, és utána a 0-s. Hozzátette: a ritka vércsoportokból, így a B-ből és az AB-ből mindig elégséges mennyiség van.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium