Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

Tóth Andi – Dobd ki a szemetest! 

Tóth Andi – Dobd ki a szemetest! című könyvének II. bővített kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról: Társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre címmel. A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa.

A bővített kiadás új fejezetének mentén, az eddigieknél is több emberhez szeretnénk eljutni az üzenettel, hogy Minden kis lépés számít. Ezen célból Tóth Andi, a könyv szerzője és a Lelkesedés Könyvek kiadója, 2020-ra, egész éves kihívást indít, melynek központjában az egyéni felelősség és a társadalmi szerepvállalás áll.

A Dobd ki a szemetest! Kihívás 2020 kampány (#dobdkiaszemetest2020) ideje alatt, minden hónapban kihívunk egy ismert személyiséget, társulatot, projekt csapatot vagy intézményi kollektívát egy gyakorlati zero waste cselekvési programra:

  1. Tóth Andi személyre / csapatra szabott tervet dolgoz ki a kihívottak részére. Részletesen áttekintik a jelenlegi gyakorlatukat, akik a terv alapján 3-5 konkrét kihívást vállalnak, amiben szeretnének tartósan változtatni.
  2. A kihívott személy / kollektíva rendszeresen beszámol hogyan haladnak, milyen sikerélményeik vannak, milyen hétköznapi nehézségekkel találkoznak a kihívás során.
  3. A kihívás hónapjában a Lelkesedés Könyvek online könyvesboltjában megvásárolt minden Dobd ki a szemetest! hagyományos vagy e-könyv eladásából a Kiadó könyvenként 15%-t (azaz 700 Ft/db) adományoz a kihívott által megnevezett szervezetnek.

2020. január hónapban Karalyos Gábor színész, a Vegán Hegylakó Facebook oldal házigazdája, februárban egy közéleti témákkal foglalkozó csoport, márciusban egy színházi társulat, akik ebben a hónapban a közönségi büféjük hulladékmentesítését vállalják. Áprilisban pedig a tervek szerint külön pályázatot hirdetünk iskolák részére.

A szerzőről

Tóth Andi: zéró hulladék aktivista, tanácsadó, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony. 2016. január 1. óta folyamatosan halad a háztartási hulladék minimalizálása útján, hogy a lehető legjobban megközelítse a zero waste életmódot. Az eltelt időben háztartási hulladékát 90%-kal csökkentette, és mindezzel mintegy 1 millió forintos megtakarítást is elért a családi kasszában. 2018 novemberében, majd 2019 novemberében (II. Bővített kiadás) hagyományos, 2019 áprilisában elektronikus formában megjelent könyvében saját gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal, arra inspirálva őket, hogy vágjanak bele a zero waste életforma kialakításába.

A könyv befutott útja sok szempontból rendhagyó. A különféle értékesítési csatornákon keresztül 4040 db könyv jutott el a közönséghez. Ennek közel felét (49%) különböző könyvesboltok, 21%-át zöld életvitelt támogató boltok, webshopok juttatták el az olvasókhoz. A Lelkesedés * Tanulás * Szabadság Kiadó közvetlen értékesítés (saját webshop és közönségtalálkozók) útján 26%-kal járult hozzá a személetformáláshoz, ahol kiemelt szempont a minimális csomagolású, műanyag- és szóróanyagmentes kézbesítés. A példányszám 3%-át, oktatási intézmények, könyvtárak vásárolták. A kiadó adományok, tiszteletpéldányok illetve ajándék formájában a könyvek 1%-át juttatta el a környezettudatosság iránt fogékony szervezeteknek.

Tóth Andi azóta is rendszeresen tart előadásokat, workshopokat, szemléletformáló projekt órákat környezetvédelmi és fenntarthatósági rendezvényeken, fórumokon, könyvtárakban, iskolákban. A Háztartásom Hulladék Nélkül blog, Tóth Andi-Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook oldal (15.000 követő) Instagram profil (3700 követő) és a 25.000 tagot számláló Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook-csoport háziasszonya.

A könyvről

Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

  • három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
  • minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
  • minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős, átlagos magyar család költségvetésére
  • magyarországi és európai uniós jogszabályi vonatkozások
  • alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk
  • társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése
  • sikeres társadalmi szerepvállalás lépésről lépésre
  • 33 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
  • zéró hulladék háztartás alapanyaglistája – bővített változat
  • magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok – bővített lista
  • motiváló ellenőrző lista a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

Forrás. MTI / 2020. január 21.

https://humusz.hu/hirek/dobd-ki-szemetest/26251

A túlfogyasztás ránk is jellemző: míg a globális túlfogyasztás napja idén augusztus 2., addig Magyarországé május 30. Ez az a nap, amikor elhasználjuk a Föld egy évre eső készleteit. Hogyan lehetne a fogyasztáshoz szokott emberek viselkedését megváltoztatni, amikor az influenszerek is nap mint nap fogyasztásra ösztönöznek?

Engem is szoktak influenszernek nevezni, én igyekszem ettől távol tartani magam. Olyan termékek, márkák mellé vagyok hajlandó odaállni, amit tiszta lelkiismerettel vállalok, mert használom, vagy belefér a szemléletmódomba.

Tóth Andi: A pszichológia szerint legalább 20-40 nap szükséges ahhoz, hogy egy szokást beillesszünk a mindennapjainkba. Mégis nehéz azt mondani a műanyagmentes életmódra, hogy hosszútávon is menni fog annak, akinek sikerül ez az egy hónap. Egy-egy apró szokásunk változtatására, átállítására nagy eséllyel működőképes lehet egy ilyen kampány. Például arra, hogy ebben a hónapban nem veszünk PET-palackos innivalót.

Én is beléptem a legnagyobb magyar hulladékmentes Facebook-csoportba, a Háztartásom hulladék nélkül-be, amit te alapítottál. Eleinte nem tudtam a magaménak érezni ezt az életmódot. Láttam, hogy sokan luffatököt termesztenek és bambusz fogkefével mosnak fogat. Az újoncok nem riadnak el ilyenkor?

A csoport lassan harmincezer tagú, és folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik magas szinten járnak a hulladékcsökkentésben. Ez riasztó lehet, de gyakran hangsúlyozom, hogy nem a tökéletesség a cél.

Ajánlott olvasmány :

A család, amely nem termel szemetet
A CSALÁD, AMELY NEM TERMEL SZEMETET

Vajon lehetséges, hogy egy négytagú család a 21. században, több hónap alatt mindössze egy maréknyi háztartási hulladékot termeljen? A kaliforniai Johnson családról a fölvilágosultabb…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium