Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Ma 300 éves a Pragmatica Sanctio

Évfordulók, Kalendárium 2022. márc. 30.

Kikelet (március) hava 30.-án

1722-ben e napon a Erdélyi Országgyűlés elfogadja a Pragmatica Sanctio törvényeit, ezzel a Habsburg-ház nőági örökösödési jogát is, Nagyszebenben.

pragmatica sanctiot Bécs elfogadtatta a Habsburg Birodalom örökös királyságaival és tartományaival. 1722-ben a Nagyszebenbe összehívott Erdélyi Országgyűlést követően Pozsonyban a magyar rendek is megszavazták a pragmatica sanctiot a Magyar Országgyűlésben 1722. június 30.-án. Méghozzá annak különös hangsúlyozásával, hogy az Ausztriai-ház valamennyi örökös országa a jövőbeni szerzeményekkel együtt, a nagyobb biztonság és a kölcsönös védelem érdekében alkosson örökre oszthatatlan és elválaszthatatlan szövetséget, és csupán az uralkodóház egészének kihalása esetén lépjen újra érvénybe a királyválasztási jog (1723: I-II. tc.). Az örökös tartományokra utaltság deklarálásának hosszú távú jelentősége volt. Az a sulykolt fölismerés diktálta ezt, hogy sem Erdély, sem a Magyar Királyság nem képes egyedül megvédeni magát a külső hatalmak, kiváltképp a törökök ellen.

III. Károly német-római császár és német király, magyar és cseh király 
(1711. április 17. – 1740. október 20.)

III. tc. Ő legszentségesebb császári és királyi felsége az ország s az ahhoz kapcsolt részek összes hű karainak és rendeinek minden, úgy hitlevélbe foglalt, mint bármely más jogait, szabadságait, kiváltságait s mentességeit, és előjogait, az alkotott törvényeket s helybenhagyott szokásokat […] Kegyelmesen megerősíti s meg fogja tartani. (Pragmatica Sanctio, 1723)

Ennek révén lett uralkodónk Mária Terézia is.

Martin van Mytens (II) : Mária Terézia császárnő és királynő

pragmatica sanctio további 200 esztendőre összekapcsolta Magyarország és Ausztria sorsát, s a jogi alapja lett az 1867. évi kiegyezésnek is.

A (latin) pragmatica sanctio magyarul: „gyakorlati rendezés”. Nagy fontosságú államügynek végleges, a messze jövőre kiható rendezése, mintegy megváltoztathatatlan „királyi rendelet”.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló