Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában csak európai módon gondolkodni meg élni nem !!!

Megszületett Misi és Zsolti, a két kétpúpú

Hírek 2013. ápr. 18.

2007-ben örvendhettünk utoljára tevecsikó születésének a Szegedi Vadasparkban. Most az akkor született Góbinak, valamint társának, Katának született kiscsikója. Apjuk nem szegedi, hanem miskolci, ugyanis a két kancát Kalifa, az ottani állatkert csődöre „látta vendégül” tavaly télen.

Először Kata ellett meg április 6-án, utóda a Misi nevet kapta a gondozóitól. Ezután Góbi következett, akinek szülését nemcsak az aggódó gondozói, hanem kamera is nyomon követte. Állatorvosi segítségre volt szükség, de végül egészségesen megszületett Zsolti, a második csikó is, április 10-én.

Mindkét anyának első ízben született kicsinye, így tapasztalatuk nincs az utódnevelésben. Bár egyformán óvják és védik csikójukat, sajnos szopni ezidáig csak Misi tudott anyjától, Zsoltit a gondozóik etetik tejjel (fele kecsketej, másik fele borjúknak való tejpótló tápszer-keverék). Bízunk benne, hogy idővel megindul az anyja teje, és el tud kezdeni tőle is szopni a tevecsikó. A felmerült gondok ellenére mindkét csikó egészségesnek látszik, egyre biztosabban mozognak és állnak a lábukon.

A kétpúpú teve háziállat, amelyet Ázsiában, feltehetően a mai Turkesztán területén háziasítottak kb. 4500 évvel ezelőtt. Az ős vadtevék száma folyamatosan csökkent az évszázadok során, olyannyira, hogy azt kipusztultnak vélték. Csak a XX. század közepén fedezték fel őket újra Kelet-Kínában, illetve Mongóliában. Akkor többen úgy gondolták, hogy azok elvadult házi tevék, később azonban a genetikai vizsgálatok igazolták, hogy ők igazi vadtevék.

Állatkertekben a két háziasított tevefaj közül a kétpúpú elterjedtebb, mint a vad formával már nem rendelkező egypúpú dromedár. Szemben a melegigényesebb dromedárral, a kétpúpú tevék számára hazánk éghajlata nem jelent nagy kihívást, hiszen a belső-ázsiai sivatagokra és sztyeppékre jellemző rendkívüli hideget és a rekkenő hőséget egyaránt jól tűrik. A téli bundájukat tavasszal levedlik, és ahogy foltokban rövidül a szőrük, nem túl szép látványt nyújtanak, sok látogató ekkor betegnek véli őket, pedig ez természetes folyamat. A tevék nemcsak a szomjúságot viselik jól, hanem silány minőségű táplálékon is megélnek – persze a Vadasparkban annál jobb takarmányt kapnak.

Misit és Zsoltit megleshetik a látogatók a tevekifutóban. Egyelőre elkülönítve tartjuk őket a könnyebb gondozásuk érdekében, de a későbbiekben egyesül a tevecsapat.

(Szegedi Vadaspark-fotó: Endrédi Lajos)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium