Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Mától ingyen olvashatunk Rejtőt

Hírek, Jó hírek 2014. jan. 01.

Rejtő Jenő 1943. január 1-jén halt meg – tavaly ilyenkor hosszú cikkben méltattuk felejthetetlen légiósregényeit és Fülig Jimmy-történeteit a Könyvesblogon. 2014. január 1-jén azonban lejárta P. Howard-regények szerzői jogi védelmi ideje is, ami Magyarországon a szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 évet jelenti. Azaz: közkincs lett Fülig Jimmyből, Piszkos Fredből, Potrien őrmesterből és a Török Szultánból.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól bárki hülyére keresheti magát azzal, hogy az ő neve alatt jelenik meg díszkiadásban Az elátkozott part és A három testőr Afrikában (igaz, most már nyugodtan trilógiává bővítheti a közkinccsé vált karakterekkel ezeket a jól ismert történeteket). A védelmi idő lejártával ugyanis nem szűntek meg Rejtő személyhez fűződő jogai, azaz senki sem dicsekedhet azzal egy konyhába szorult házibulin, hogy ő írta a Piszkos Fred, a kapitányt.

Mától akkor ingyen el lehet vinni minden Rejtő-kötetet a könyvesboltokból? Nem egészen: a szerzői jog ugyanis nem a már kinyomtatott Elátkozott part-példányokat védte, hanem a könyv által elmondott történetet.

A légiósregények ingyenes felhasználása, terjesztése viszont már legálisan is lehetséges. Így például nem kell torrentoldalakok keresgélni Az elveszett cirkálót, ha az okostelefonunkon vagy a tabletünkön akarjuk elolvasni, egyszerűen leszedhetjük a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról. A Piszkos Fred, a kapitánnyalA szőke ciklonnal és a Vesztegzár a Grand Hotelbennel együtt. (via konyvtaros.tumblr.com)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló