Scroll To Top

Minden kereszténynek :
Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt igazán krisztusi életet !

Tömörkény-díj, Tömörkény-kiállítás a Tömörkény-napon

Rendezvények 2016. dec. 09.

150 éve született Tömörkény István legendás író, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója. A kerek évszám kapcsán Tömörkény-napot rendez a szegedi múzeum, amikor Tömörkény-kiállítás nyílik és az idei Tömörkény-díjat is átadják. A Tömörkény-napot december 9-én, pénteken 10 órától tartják a Móra Ferenc Múzeumban.

„Szeged kultúrpalotájának ő a legnagyobb raritása és akkora kincse, amekkora Budapest összes múzeumaiban nem található. […] Világítani fog még akkor is, mikor a Kultúrpalota minden bennevalóival és tartozékaival egyetemben rég omladék lesz.” – az utód, Móra Ferenc gondolata jól mutatja, mekkora hatással volt a szegedi múzeumra az egykori igazgató, Tömörkény István.

Tömörkényt főként íróként, újságíróként ismerhetjük: legendás alkotásain nemzedékek nőttek fel. Azonban kevesebben tudják, hogy Tömörkény István könyvtáros, néprajzkutató, természettudós és régész is volt, és óriási szerepet játszott a szegedi múzeum fejlődésében, megerősödésében. Igazgatóként létrehozta a néprajzi és természettudományi tárat, és megnyitotta az érdeklődők előtt a múzeum épületét minden vásár- és ünnepnapon 10-13 óra között.

Tömörkény idén lenne 150 éves: a kerek évforduló kapcsán Tömörkény-napot rendez a szegedi Móra Ferenc Múzeum december 9-én. Az egész napos programon néprajztudósok idézik fel munkásságát, miközben legnépszerűbb írásaiból hallhatunk részleteket.

Az emléknapon adják át a 2016-os Tömörkény-díjat, a múzeum szakmai elismerését, valamint szintén pénteken nyílik meg az „Aki a valóság párnáján álmodott…” című Tömörkény-emlékkiállítást. A tárlaton bemutatják azokat a régészeti és néprajzi tárgyakat, melyeket ő gyűjtött-ásott, valamint kiállítják íróasztalát és róla készült fotókat, kéziratokat is.

A Tömörkény-nap programja (december 9. péntek):

10-13.00: Emlékműsor szakmai előadásokkal (Móra Ferenc Múzeum, közösségi tér)

14.00: Tömörkény-díj, átadó (Móra Ferenc Múzeum, könyvtár)

15.00: „Aki a valóság párnáján álmodott…” – Kiállításmegnyitó (Móra Ferenc Múzeum, aula)

15.20: Koszorúzás Tömörkény István emléktáblájánál (Móra Ferenc Múzeum, aula)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium