Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Veszélyes hulladék szabálytalan tárolása miatt emeltek vádat egy szegedi cégvezető ellen

Jogszolgáltatás 2014. máj. 13.

Az emberi egészségre káros, súlyosan rákkeltő veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt emelt vádat egy szegedi cégvezető ellen a Szegedi Járási Ügyészség – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a férfi a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kizárólagos tulajdonában álló közhasznú cég vezetőjeként dolgozott. A vállalkozás feladata volt a klinikák működése során felhalmozódó veszélyes hulladékok gyűjtése, tárolása, megsemmisítése.
Az SZTE farmakológiai intézete pincéjének felszámolása során a vádlott utasítására több mint két mázsa veszélyes hulladékot helyeztek el az egyetem égetőművében egy konténerben, amelyet az üzem 2011-es leégése után a tűzoltók az épületből kihúztak. A vádlott tudott arról, hogy a széthasadt oldalú konténert a klinikaudvar bárki által hozzáférhető részén tárolták.
A részben még ép, részben már elolvadt palackokban tartott veszélyes anyagok már igen kis koncentrációban a talaj és a talajvíz szennyezésére alkalmasak, és az emberi egészségre is veszélyesek, súlyosan rákkeltőek. A konténert a cégvezető utasításai alapján addig kellett a szabad ég alatt tárolni, amíg a megsemmisítésre utasítást nem ad. A szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok gyűjtésére, tárolására és kezelésre a cégnek nem is volt engedélye, azokat az égetőműben – a vádlott utasításai alapján – nyilvántartásba vétel nélkül helyezték el.
Az engedély nélküli tevékenységre 2012 júliusában derült fény, miután a férfit leváltották a cég éléről.
Az eljárás során kirendelt szakértő véleménye szerint környezetszennyezés valószínűleg nem történt.
Az ügyészség a vádlottat a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladékra elkövetett megsértésével vádolja és a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. A férfit 2009-ben hasonló jellegű cselekmény elkövetése miatt két évre próbára bocsátotta a bíróság.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Kalendárium

Illő napi filmajánló