Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

20th Century Fox Emlékház – 60 éve hunyt el Fox (Fried) Vilmos

20th Century Fox Emlékház

Sajtóközlemény
Magyar Kulturális Örökség Alapítvány

A 20th Century Fox filmgyáróriás alapítója halálának 60. évfordulója alkalmából a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány bejelenti, hogy Fox (Fried) Vilmos honi szülőházának fölújítását és abban – a szülőház berendezésén, hangulatának fölelevenítésén túl – egy modern filmmúzeum kialakítását is kezdeményezi. Kezdeményezésünkhöz bármilyen támogatást – kormányzati de akár magánfölajánlást is – szeretettel fogadunk.

Tolcsva, a szülőfalu önkormányzatának támogató, együttműködési szándékáról biztosította az alapítványt Csoma Ernő polgármester úr, akivel a tárgyalások ezügyben már korábban megkezdődtek.

Fox (Fried) Vilmos szülőháza áll, bár ma már erősen fölújításra szorul! Jobb sorsát várja a boráról is méltán híres magyar Tolcsván. Az épület jelenleg vegyes tulajdonban van. A tulajdonjog rendezése és állagának fölmérése után megkezdődhet a tervezés. Az alaptervezet lehet: a felújított szülőház az eredeti állapothoz hasonló környezet kialakításával, a hagyaték bizonyos darabjainak kiállításával. Egy távlati terv azonban egy jóval nagyobbívű „médiamúzeum” kialakítása irányába mutat, mely a legelsőtől a legmodernebb Fox-filmek és a kezdetitől a mai Fox-technikák bemutatásáig számtalan dolgot felölelhet.

Fox (Fried) Vilmos a modern filmvilág megalapítója igazán megérdemli, hogy szülőháza fönnmaradjon és más nagyságokhoz hasonlatosan rajongók zarándokhelyévé váljon. A film maga is látványos téma és a ma is működő filmgyár olyan darabokat produkál, mellyel ez a szülőház egy átlagos, „csendes” múzeumnál sokkal többet és izgalmasabb adhat majd a látogatóknak.

Fox (Fried) Vilmos szülőháza a magyar kulturális örökség része. Vidéki magyar ház, melyből szülöttével egy új világ nőtt ki, és egész gondolkodásunkat átalakította. Magyarországnak pedig – jelen helyzetében – különösen szüksége van nagy szülötteinek emlékezetére, ahogyan a világnak is szüksége van a felemelő példákra, amilyen Fox (Fried) Vilmos üstökösszerű tündöklése is volt, és amilyen fényes és látványos szellemi öröksége ma is.

Reméljük, hogy hamarosan már nem csak a Fox filmgyár vetítőterme falán lesz (magyar és angol nyelven) olvasható az 1927-es sikerfilm, a Hetedik mennyország nyitó mondata: „Azoknak, akik elindultak a mélységből a magasba, a csatornából a csillagok felé, a Bátorság létráját kell megmászniuk„.

Tisztelettel:

Dr Szabó László
Magyar Kulturális Örökség Alapítvány
alapító

www.makultur.hu

Ajánlott oldal: Tervezett múzeumaink

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Isí Kazujosi
Isí Kazujosi
jún. 10.