Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
A bűnpártoló politikusoknak börtönben vagy bitón a helyük !

Mátyás király egyeteme – Magyar Egyetem Pozsonyban

Áldás (július) hava 20.-án…

1467-ben e napon megnyílt a Mátyás királyunk alapította új egyetemünk, az Academia Istropolitana Pozsonyban.

Az egykori egyetem épülete Pozsonyban jelenleg szlovák megszállás alatt áll… már csaknem 100 éve…

Az Academia Istropolitana (Universitas Istropolitana) 1465-ben alapított és 1467-ben négy karral megnyíló egyetem volt Pozsonyban, amelynek felállítását II. Pál pápa 1465 május 19.-én kelt, Vitéz Jánoshoz és Janus Pannoniushoz intézett bullájában engedélyezte.

A pápai bulla széles körű felhatalmazást adott Mátyásnak, tetszése szerint dönthetett az egyetem székhelyéről és fakultásairól. Kötelezte ugyanakkor, hogy annak tanárainak megfelelő jövedelmet biztosítson. Az alapításkor a bolognai egyetem szolgált mintául. Bár Vitéz János eredetileg saját érseki székhelyén, Esztergomban akarta elhelyezni, ám végül Pozsonyba került, mivel Gmaintl István városi polgár a kincstárra hagyta vagyonát. Az egyetem legfőbb anyagi támogatói Mátyás és Vitéz voltak, utóbbi a német mintára létrehozott kancelláriai tisztséget is ellátta.

Mátyás meghívására több neves külföldi oktató érkezett az egyetemre : Regiomontanus, a lengyel Marcin Bylica z Ilkusza (Ilkusz Márton) csillagász, az itáliai Johannes Gattus teológus, valamint Taddeo Ugoletti, aki a Corvinák felügyelőjeként könyvtárat is szervezett.

Az Istropolitana egyetem 1467 és 1472 között élte fénykorát.

Az Istropolitana előadói voltak

  • Johannes Regiomontanus matematikai tudományok
  • Péter mester orvostudományok
  • Márton mester szabadművészetek
  • János mester teológia és kánon jog

quadruviales facultates

Vitéz János halála után a neves oktatók elhagyták Pozsonyt, majd Mátyás királyunk gyilkosságát és halálát követően hivatalosan is megszűnt az intézmény.

Mátyás király kőbe vésett uralkodói címere Pozsonyban

Az egyetem Istropolitana nevét Pozsony (ó)görög nevéről kapta. Az egyetemen kiváló, nemzetközi hírű tanárok működtek. Kancellárja Vitéz János lett, akinek halála után az oktatók távoztak, így az egyetem hanyatlásnak indult. Mátyás halálával (1490) e magyar egyetem megszűnt. A Magyar Királyság területén ekkor más egyetem már nem létezett…

A középkori Pozsonyi Egyetem létrejötte előtt Magyarországon már két egyetem működött. Az elsőt Nagy Lajos király alapította 1367-ben Pécsett, a másodikat Luxemburgi Zsigmond 1395-ben Óbudán. Ezek az iskolák 1410 után, Mátyás korára azonban már nem működtek…

II. Ulászló király idején már az Istropolitana sem működött, az egyetem épületét már fegyvertárnak használták. Az újabb pozsonyi egyetemet II. József hozta létre 1784-es rendeletével.

A ma Pozsonyunkat is megszállása alatt tartó Szlovákia területén ez volt az első egyetem. Főépülete helyet kapott Pozsony 7 Nemzeti kulturális emléke között is, benne ma a Pozsonyi Színművészeti Főiskola (VŠMU) működik. Ügyesen alakoskodnak…

Ajánlott olvasmány :

Császár Mihály, 1914: Az Academia Istropolitana, Mátyás király pozsonyi egyeteme. Pozsony.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló