Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Ma (lenne) 150 éves az első magyar autóversenyző

Föld (szeptember) hava 20.-án…

1873-ban e napon született Szisz Ferenc magyar származású francia autóversenyző, az első Grand Prix győztese († 1944)

Szisz Ferenc az 1914-es francia nagydíjon

A mai zéró-toleranciás szesz-kirekesztő világban talán az a legérdekesebb, hogy a legelsők elsőjének éppen ‘szesz’ (volt) a neve…

Ősei erdélyi szászok és magyarok voltak. Édesapja Szisz János az 1848–49-es szabadságharcban való részvétele után költözött át Szeghalomra, a „Sárrét fővárosába”. Somogyi Juliannától született hét gyermeke közül Ferenc volt a hatodik. Szisz János urasági lovászmester gróf Wenckheim Frigyes birtokán dolgozott gazdatisztként Dobozon, ahol a leendő bajnok a tanulmányait kezdte meg.

A gépészet iránti érdeklődése hamar megmutatkozott. Fölvették a szeghalmi uradalmi gépműhelybe, majd a Gyulai Gimnáziumban tanult. A húszas éveinek elején lakatos és rézöntő munkával kereste kenyerét, majd magával ragadta a gépkocsik világa, ezért munkájával párhuzamosan – szabadidejében – műszaki tanulmányokat folytatott.

Szisz Ferenc magyar származású gépészmérnök, a Renault gyár tesztelési osztályvezetője és autóversenyzőként az 1906 június 26.-án megrendezett első Grand Prix, azaz az 1906-os francia nagydíj győztese.

Szisz Ferenc szobra a Hungaroring bejáratánál

A világháború után Renault és Citroën gépjárművekre szakosodva folytatta autójavító iparát… 

Szisz fölényes, 32 perc előnnyel kivívott győzelmét a gyengébb teljesítményű – mindössze 90 lóerős – Renault nyergében egy műszaki újítás tette lehetővé: autójára a Michelin fivérek újdonságát, a könnyen cserélhető keréktárcsára szerelt gumiabroncsot tették fel. Szisz végül is szenzációszámba menő 100,8 km/h átlagsebességet ért el: az 1238,16 km-t 12 óra 14 perc 7 másodperc alatt teljesítette. Teljesítményével Európa-szerte népszerű lett, képeslapok, plakátok készültek róla. 

Szerény(telen)ségem ugyan nem bizonyult elég jónak a filmrendezői szakra (talán éppen azért mert örökkön lángoló hazafiságomban is álmodtam), de a nálam sokkal tehetségesebbek bizonyosan álmodják már a Szisz-filmet is… Sokkal szebben, sokkal jobban !!! Mint magam tehettem volna…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló