Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

Halottak Napja

Halottak Napja, latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum azaz Minden Elhúnyt Lélek Emlékezete (Napja) keresztény ünnep az elhúnyt hívekért. Eredetileg az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. A kathólikusok Enyészet (november) hava 2.-án tartják. Egyháztanilag a »szenvedő egyház« (ecclesia patiens) ünnepe, a mindenszentek november 1-i főünnepét követő ünnepnap, amikor a »küzdő egyház« (ecclesia militans) a »szenvedő egyházról« (ecclesia patiens) emlékezik meg. Ezen a napon gyertyát, mécsest gyújtanak a temetőkben az elhunyt szeretteik emlékére, a székelyek szavával világítanak. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a kathólikus egyház ünnepnapjából – felekezetektől független – az elhúnytakról való megemlékezés napjává.

A Gyevi Kegyeleti Kert emlékhalom-terve (a kimentett kövekkel)
Simor Márton rajza Dr Szabó László vázlata alapjánAjánlott olvasmány :

BORVENDÉG BÉLA: KEGYETLEN KEGYELET

A múlt nem mögöttünk, hanem a lábunk alatt van. Őseinket tisztelni pedig mindenkor magunk és a jövő iránti erkölcsi kötelesség. Intő példa, hogy miközben a diktatúra únos-úntalan azt igyekezett a fejekbe sulykolni, hogy a múltat végképp el kell törölni, valójában a jövőnket zabrálta el. A zsarnokság megbukott, de borsos számláit még soká kell fizessük.

Valaha Szeged minden városrészének saját temetője volt. Ezek közül a Gyevi a tudottan legrégebbi. Az 1754-ben kelt Canonica Visitatio jegyzőkönyve már létezőként említi. Okkal hihető, hogy már jó háromszáz évvel ezelőtt is ide költözött, aki elfáradt teste számára örök nyugodalmat keresett. Nem is háborgatta itt senki, legfeljebb az alulról belopódzó víz. Meg a Nagy Víz 1876-ban. És napjainkban az OTP. A becslések szerint mintegy ötezer szögedi földi maradványai nyugszanak itt. Olyan összevisszaságban, hogy minden bizonnyal nagy lesz a kavarodás, ha megszólalnak a Végítélet harsonái, és a lelkek egyszerre kezdik majd keresgélni a porhüvelyeiket. Az idők folyamán ugyanis az utak és parcellák is ide-oda vándoroltak. Ki tudja miért?

Ajánlott még :

Kegyelet Szegeden…
KEGYELET SZEGEDEN…

Hányadán is állunk ma a kegyelettel Szegeden… Mindenszentek múltával elmerenghetünk azon, hogyan is állunk Szegeden a kegyelet dolgával. Mit is jelent a “KEGYELET” Szegeden? 

Temetők
TEMETŐK

Éppen ma kerek 100 esztendeje jelent meg a :

Temetők Szeretem és keresem őket,
A gyönyörű, víg temetőket.
Mert csak az élők sírnak, búsak,
A temetők mind koszorúsak. 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium