Scroll To Top

Minden kereszténynek :
Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt igazán krisztusi életet !

A Poszádai Csata

Enyészet (november) hava 12.-én… 1330-ban e napon ért véget a Poszádai Csata.

Károly Róbert magyar király 1330. évi havasalföldi hadjárata alatt november 9-étől négy napon keresztül folyó ádáz csata volt a Poszádai Csata (oláhul: Bătălia de la Posada / Măcelul de la Posada), amelynek során a magyar király serege vereséget szenvedett I. Baszarab havasalföldi fejedelem seregétől. Annak dacára, hogy ez a hadjárat nem tartozik a magyar hadtörténelem legfényesebb eseményei közé, a korabeli krónikás részletes leírását adta az eseményeknek.

A Poszádai Csata ábrázolása, miniatúra a Képes krónika 146. lapján : Kucsmát, subát viselő valahok kő és nyílzáport zúdítanak a csapdába csalt páncélos magyarokra. Csór Tamás átadja lovát a díszes csöbörsisakot viselő Károly Róbert királynak.

A magyar történeti ősforrás, a Képes Krónika szerzője I. (Nagy) Lajos uralkodása alatt örökítette meg részletesen az történteket. Kálti Márk 1358. május 15-én kezdte el írni krónikáját „egybeszedegettem azt többféle régi krónikákból, kiírtam onnan, ami igaz”.
A kódex azonban csonka maradt és befejezetlen, a havasalföldi hadjárat leírásának befejezésénél a sor a mondat közepén megszakad…

A Poszádai Csata a Thuróczi-krónikában – Sisakdíszes lovagok harca.
Molnár József : Dezső vitéz önfeláldozása Károly Róbertért (1855), a Magyar Nemzeti Galériában

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium