Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Elfogadta zárójelentését a vizsgálóbizottság

Hírek 2012. febr. 17.

Gyimesi László

Elfogadta zárójelentését a a gazdasági és pénzügyi átvételi bizottság egy személyeskedő, időnként kiabálásokkal tarkított ülésen.

Mint ismert, az átvilágítóbizottságot 2010 novemberében azért hozta létre a fideszes többségű testület, hogy kivizsgálja a 2002 és 2010 közötti Botka László (MSZP) vezette önkormányzat gyanús ügyeit, illetve az önkormányzati cégek működését és ellenőrizni kívánták. A bizottság nyolc olyan céget vizsgált meg, amelyek száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak, illetve áttekintettek két ügyet is. A grémium másfél éves működése alatt többségében zárt ülésen tárgyalták a jogász, közgazdász és más szakértők által készített jelentéseket. A bizottság utolsó ülése nyílt volt.

Hosszas, személyeskedésekkel, emelt hangú bekiabálásokkal teli vita után a testület elfogadta a zárójelentést. A szocialisták javaslatára a bizottság úgy döntött: az egyes cégek vizsgálatánál nemcsak a jelentést, hanem az átvilágítást végző szakértők nevét, illetve a munkáért kapott díjazásukat is nyilvánosságra hozzák. A testület azt is megszavazta, hogy a teljes jelentés, a korábbi cégvezetők ellenvéleményével, illetve a korábbi zárt ülések jegyzőkönyveivel együtt is nyilvánosságra kerüljön.

A bizottság ülésén az első komoly vita azon alakult ki, hogy Szentistványi István (LMP) szerint volt olyan vizsgálati jegyzőkönyv, amelynek kétféle változata kering a városban, az egyik a végleges jelentés, a másik pedig egy korábbi változat, amely több pontos is eltér a végleges verziótól. Gyimesi László (Fidesz), a bizottság elnöke elmondta: a jelentés véglegesítése előtt minden önkormányzati cég vezetője véleményezhette az anyagot, mielőtt azok bekerültek a bizottság elé. Gyimesi közölte azt is: ő nem találkozott a „városban keringő” példánnyal.

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke a vita során többször is kifogásolta, hogy az érintett cégvezetők a vizsgálat során nem reagálhattak az őket ért vádakra. Tóth szerint ezt politikai okok motiválták, szerinte a Fidesz ezzel az átvilágítóbizottsággal csupán a most regnáló, a jobboldali párt által kinevezett cégvezetők pazarló gazdálkodásáról próbálja elterelni a figyelmet. Hasonlóképpen vélekedett Szentgyörgyi Pál (MSZP) is, aki szerint minősíthetetlen, ócska, bagatell és tartalmatlan az elkészült zárójelentés. Solymos László (MSZP) alpolgármester szerint a jelentés egy összeollózott nulla. Gyimesi erre reagálva megjegyezte: a zárójelentés természetesen az egyes jelentések rövidített összefoglalóját jelenti, tehát valóban összeollózva készült. Hozzátette ugyanakkor, hogy a zárójelentés mellékletét képezi az összes elkészült, teljes jelentés.

Szentgyörgyi Pál

Szentgyörgyi ezután azt közölte: a jelentésben jelezni kellene, hogy mely ügyben történt ügyészségi vagy rendőrségi feljelentés, illetve a feljelentések nyomán indult eljárások holt tartanak.

A vita során több képviselő is felemlegetett több korábban feltárt ügyet. Ezek közül az egyik volt, hogy az SZKT 75 millió forintért vásárolt a németországi Cottbusból egy használt villamost, amelynek nyomtávja nem egyezik meg a szegedi villamosokéval. Cottbusban ugyanis 1000 milliméter a szerelvények kereke közötti távolság, míg Szegeden 1435 milliméteres a nyomtáv, így a szegedi forgalomba állításhoz további körülbelül százmillió forintot kellene elköltenie az SZKT-nak. Az ügy érdekessége, hogy az SZKT a tulajdonos, azaz a közgyűlés engedélye nélkül csak ötvenmillió forintért vásárolhatott volna bármit. Az üzleti beszámolóban egyébként 40 millió forintos vételár szerepelt, a valós összeg a szerződések átvizsgálásakor derült ki. Ebben az ügyben tett feljelentést a rendőrségen Gyimesi, ám a nyomozók szerint nem történt bűncselekmény, így lezárták az ügyet.

Gyimesi a bizottság ülése után hangsúlyozta: a bizottság zárójelentésének legfontosabb megállapítása, hogy a vizsgált cégek körüli gazdasági eseményekről, azokra vonatkozó szabályokról, azok be nem tartásáról tudott a szegedi városvezetés, ám ezek megakadályozására nem tett érdemi lépést, így minden a cégek gazdálkodása miatt a várost ért kárért felelősséggel tartozik.

Az, hogy a bizottság befejezte-e munkáját, a közgyűlés jövő pénteki ülésén derül majd ki. A jelentést ugyanis a közgyűlés is tárgyalja majd. Ha elfogadják a vizsgálati eredményeket, úgy a bizottság befejezte munkáját, ha nem fogadja el, akkor valószínűleg újabb ülést tart a grémium.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium