Scroll To Top

Minden kereszténynek :
Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt igazán krisztusi életet !

Közös laborfejlesztést kezd Szeged és Temesvár

Hírek 2013. máj. 03.

Határon átnyúló laborfejlesztési projektet indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a temesvári West University, a program célja, hogy erősítse az együttműködést a kulturális örökségvédelem, a fenntartható környezet és az oktatás területén – mondta el az SZTE projektvezetője pénteken az MTI-nek.

Sipos György kifejtette: a projekttel két, a régióban egyedülálló, széles körű szolgáltatásokat nyújtó labor jön létre. A projekt 684 ezer euróból valósul meg, ehhez a magyar állam 15 százalékos támogatást adott, a fennmaradó 85 százalékot uniós forrás fedezi. Az összegbő lSzeged 460 ezer eurót használhat fel.
A szegedi laborkomplexumban elsősorban kormeghatározással, geokronológiával foglalkoznak majd. A temesvári egyetem laborjába elsősorban a felszín alatti képződmények felmérésére szolgáló geofizikai műszer- és eszközparkot telepítenek.
Sipos György elmondta: a geokronológiai és geofizikai mérések felhasználása a környezet- és örökségvédelemben külföldön egyre elterjedtebb. Magyarországon is nő az igény az újabb technológiák alkalmazására, mivel az érintett területek roncsolásmentes és gyors felderítését, továbbá a környezeti és történelmi folyamatok hatékony rekonstruálását teszik lehetővé. A laboratóriumok kialakításán túl a jövő november végéig tartó programban a teszteléshez mindkét oldalon 20-20 régészeti lelőhelyet, valamint környezeti szempontból fontos 5-5 mintaterületet mérnek fel. A kijelölt területek Magyarországon Csongrád és Békés megyében, míg Romániában Temes és Arad megyében lesznek.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium