Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Közösen fejlesztette nagybani piacait Szeged és Temesvár

Szögedi hírek 2012. dec. 14.

Szeged, 2012. december 14., péntek (MTI) – Több mint egymillió euró értékben fejlesztette nagybani piacait Szeged és Temesvár, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében egy regionális integrált mezőgazdasági nagykereskedő rendszer infrastruktúrájának kiépítése is lezajlott – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a szegedi Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője.

Pap Róbert kifejtette: a projekt keretében a temesvári nagybani piacon egy új csarnokot építettek, ahol magyarországi termelők is helyet kapnak, így térítésmentesen lehetnek jelen az ottani helyszínen. Ezzel párhuzamosan a szeged-kiskundorozsmai piacon betonburkolatot kapott a várakoztató parkoló. Elkészült egy elektronikus kijelző rendszer is, amely a temesvári és a szegedi piacon egy időben megmutatja a forgalmazott zöldségek, gyümölcsök árait, román lejben és magyar forintban. A virtuális árubörze segítségével az elektronikus kijelzőknek köszönhetően a temesváriak tájékozódhatnak a magyarországi árak felől, hasonlóan a szegediek is megtudhatják, hogy mennyiért árusítják a zöldséget-gyümölcsöt Temesváron. A projekt egy másik elemeként a szegedi beléptető rendszer fejlesztésére is sor került. A Temesvár–Szeged regionális integrált agro-logisztikai rendszer az információszolgáltatáson túlmenően elősegíti a két országbeli mezőgazdasági nagykereskedők közötti üzletkötések gyors lebonyolítását is. A fejlesztés eredményeként fejlődött mindkét piac infrastruktúrája, várhatóan növekszik a határon átnyúló együttműködésben résztvevő üzletemberek száma, új munkahelyek jönnek létre és új szolgáltatások teszik könnyebbé a kereskedést – tette hozzá az ügyvezető. A projekt költségvetése csaknem 1,1 millió euró volt, melyből 928 ezer euró uniós forrás. A magyar partner költségvetése 575 ezer euró volt, melyből az uniós támogatás 489 ezer eurót tett ki.
Pap Róbert elmondta: a magyar őstermelők áruinak csaknem 60 százalékát vásárolják fel a román kereskedők, akik a hazaiakkal ellentétben nemcsak az első osztályú, de a másod-, harmad-, és akár negyedosztályú terméket is elviszik, hiszen mindenre van piacuk. A termékpaletta egész skálájáról vásárolnak, nincs meghatározott termékigényük.
A Dorozsmai Nagybani Piac a Szeged-Kiskundorozsmai Vásártéren működik 1993 óta. A piacnak 2011-ben 520 millió forint nettó árbevétele volt. Hetente mintegy 600 tonna áru cserél gazdát, és forgalmas napokon 1600 vásárló fordul meg itt.
A budapesti nagybani piac után a dorozsmai az ország másik – vidéken egyetlen – termelői nagybani piaca, ami egész évben jó minőségű friss zöldség-gyümölcs kínálatot ad mind magyar, mind külföldi terményekből.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló