Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

Mintegy száz művész vesz részt az idei szegedi Művészeti Akadémián

Hírek 2012. júl. 06.

Mintegy száz fiatal zenész vesz részt a pénteken kezdődő szegedi Művészeti Akadémián, a 8. alkalommal tartandó zeneművészeti képzést a Szegedi Tudományegyetemen tartják.

A programra a hazaiak mellett a környező országokból érkeznek résztvevők. A korosztály vegyes, vannak már zenepedagógusként dolgozók, egyetemi hallgatók, valamint zeneiskolások is – közölte Kerek Ferenc dékán az MTI-vel. Hozzátette: idén először felvették a kapcsolatot az erdélyi Böjte Csaba atya alapítványával és iskoláival, így Nagyszalontáról három tehetséges fiatal is érkezik.
A képzési kínálat színes, több mint tíz hangszeres – zongora, orgona, hegedű, gordonka, furulya, fuvola, klarinét, fagott, trombita, oboa és ütős hangszerek, gitár – kurzus várja a résztvevőket, de idén is lesz két magánénekkurzus, és újdonságként bevezetik a mozgásművészetet.
Kerek Ferenc elmondta: az oktatók között lesz Marton Éva Kossuth-díjas és Temesi Mária Liszt-díjas énekművész, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, Maczák János Weiner-díjas klarinétművész és Boros József trombitaművész.
A résztvevők esténként koncertekkel szórakoztatják az érdeklődőket Szeged különböző pontjain. A nyitó koncertet a kar Fricsay Ferenc Hangversenytermében tartják péntek este. Később játszanak majd a Reök-palotában, a szegedi zsinagógában, a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, a Minorita Templomkertben, a Bálint Sándor Emlékházban és idén először a szegedi várban is. Délutánonként a főiskola hangversenytermében mutatják meg tudásukat a hallgatók.
Negyedik alkalommal szervezték meg a kortárs zenei versenyt; a jelentkezők július 13-án 1945 után írott művekből tíz-tizenkét perces szóló- vagy kamaraművet adhatnak elő. A zsűri elnöke Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző, a tagok között a kurzusok oktatói találhatók. Emellett a programok közt idén is tartanak továbbképzést a közoktatásban tanító zeneiskolai és a szakközépiskolai tanárok számára is.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Kalendárium

A Halüszi csata

máj. 28.
A Halüszi csata

Több mint Tréfa

We need more money

2023 máj. 28.
We need more money