Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor, szitakötő-mészárláskor, katica-gyilkoláskor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

A Hal téren halas szobrok, halászhállós játékok

A Hal téren halas szobrok, halászhállós játékok



A halászléfesztivál kapcsán beszélgettünk Szabó Lászlóval, a Szögedi Védegylet vezetőjével, önkormányzati képviselővel, akinek régen dédelgetett álma, hogy a mai Roosevelt tér kapja vissza eredeti nevét, s legyen e tér a szegedi halas hagyományok őrizője is, ahogy mindig is az volt.

„Szeged főtere évszázadokon át a ‘Hal tere’ volt. A politika ebbe is belerondított. Rudolf, majd Mussolini után ma a Szeged városát hat ízben bombáztató és vasúti hidunkat is elpusztíttató amerikai elnök, Roosevelt nevét viseli, teljesen értelmetlenül” – mondta el portálunknak Szabó László, hozzátéve, hogy már Mikszáth Kálmán is visszaóhajtotta (Rudolf trónörököstől), de Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi” is sürgette a tér régi, egyszerű, de illendően szép szögedi nevének visszavételét. „E téren zajlott évszázadokon át a szögedi vár előtt a halvásár, ennek emlékére a halpiac tere lehet újra ‘Hal tér’” – vázolta elképzeléseit a képviselő. „Köztéri elhelyezésre vár itt Tápai Antal “Hállóhúzók” és a “Hállóvető” [sic!] szobra, illetve azok méretes (2:1) másolata is. Gondatlan kezeléssel sajnos megsemmisült az évtizedeken át kiállított Keszeg, a pompás, bőgősorrú bárka. Annak másolata is köztéri föltámadására vár! Mindez csak elhatározás kérdése. Szeged közel 70 milliárdos költségvetéséből telik. Ahol fejlesztés címén milliárdokat lehet elverni egy elhibázott fürdőátalakításra… Ez nem tétel” – szögezte le a képviselő.

Halas szobrok, halászhállós mászókák

Szabó szerint a Hal terén, vagy annak tiszai mellvédjén pedig elférne egynémely régóta kedvelt tiszai halunk szobra, vagy domborműve és táblán alatta azok rövid leírása is a köz művelődését szolgálná.
„A szögedi halászéletnek emléket kívánunk állítani gyermekeink szívében és képzeletében, így a játszótereinken is” – folytatta Szabó. „A hajdani halászat hállóváltozatait kültéri játékok képében is élővé, és ismertető tábláikkal pedig a szülők számára is közismertté tehetjük. Erős kötélelemekből terelőhállókkal a Tisza jellegzetes halászszerszámait is megjeleníthetjük. Egy ilyen játékelem a ’szögedi varsamászóka’ modellje és alapváltozata már el is készült… Ezekkel a halas, halászos, hagyományidéző játékokkal, hállómászókákkal visszaadhatunk valamit abból az elveszett szögedi hangulatból, amitől megfosztott bennünket a folyószabályozás, Trianon, majd a kilúgozó, nemzetellenes szovjet diktatúra talaján a módszerváltásban burjánzó nemzetközi gengsztervilág szellemisége” – zárta gondolatait Szabó László.

Dobó Csaba

Forrás: Szegedma

Hozzászóllás:

  • mérges hozzászólt ekkor: 2010. szeptember 19., vasárnap, 14:45
    A Tápai Antal a fényképen látható szobrát “Pöndölháló-vető”-ként emlegette. Élete folyamán kétszer is megmintázta életnagyságban, de azokat csak gipszbe öntötték ki és megsemmisültek. Kis méretű modellje viszont ma is megvan. Úgy tudom, tanítványai vállalkoznának rá, hogy megbízás esetén újra megmintázzák nagyban.
  • Bukkjon_bottka hozzászólt ekkor: 2010. szeptember 9., csütörtök, 15:28
    az árvizi emlékmü drót keféi szebbek-már a bucsuzo városvezetés szerint. :(
  • nemethjan hozzászólt ekkor: 2010. szeptember 8., szerda, 15:42
    Én úgy tudtam, elveszett Tápainak ez a szobra! meg van? Akkor, miért nincs kitéve? Zseniális szegedi alkotás!
  • Szilágyi Árpád hozzászólt ekkor: 2010. szeptember 8., szerda, 15:33
    Pöttyet jobb ez a szobor, mint a Kligl kacsanyúzója!

Ajánlott olvasmány még: Hállóvető

Szögedi Hallénap – halak, hállók, hallevek
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Az örök ballada

ápr. 25.
Az örök ballada