Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Műszaki és természettudományos életpálya népszerűsítő program

Oktatás 2013. máj. 07.

TiJöttök! elnevezéssel a műszaki és tudományos életpályát népszerűsítő program indult az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok elérésével, bevonásával növelni lehessen Magyarország gazdasági és szellemi versenyképességét.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, a program fővédnöke a projektet bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta: a magyar export 22 százalékát magas hozzáadott értékű termék teszi ki, az ország versenyképességének növeléséhez pedig szükség van a szakember-utánpótlás bővítésére a műszaki, tudományos élet területén.
A tárcaközi egyeztetésen lévő nemzeti innovációs stratégiában szerepel, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszámot – amelyben 12 ezer a 35 évnél fiatalabb kutató – az évtized végére 56 ezerre növeljék – tette hozzá.
Cséfalvay Zoltán kitért arra, hogy kutatói munkahelyek támogatása érdekében ez év január elsejétől nem kell megfizetni a PhD-fokozattal rendelkező kutatók alkalmazása esetén a szociális hozzájárulást. A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban pedig az Európai Unió központi kutatás-fejlesztési pályázatain nyertes magyar kutatók is fizetéskiegészítést kaphatnak az uniótól – tette hozzá.
Kiemelte, hogy a Magyarország számára 2014-2020 között rendelkezésre álló kohéziós és strukturális alapok 6 százalékát, mintegy 400 milliárd forintot közvetlenül kutatás-fejlesztés-innovációra lehet majd fordítani, és lesznek további források erre a célra más operatív programokban is.
Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke hangsúlyozta: a hivatal fontosnak tartja a fiatalok műszaki, tudományos, innovációs pályára orientálását, sikerek felmutatásával egyre több fiatal számára lehet vonzóvá tenni ezt a hivatást.
Az Új Széchenyi Terv keretében a „TiJöttök!” program 49,4 millió forint támogatást nyert.
A program a magyar felsőoktatás tudományos és innovációs eredményeinek, illetve a tehetséges fiatalok bemutatásán keresztül kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a műszaki- és természettudományos végzettséggel rendelkező fiatalok milyen sokszínű és változatos életpályák közül választhatnak, hiszen lehetnek tudományos kutatók, vállalati kutatók és mérnökök, vagy innovatív vállalkozók – hangsúlyozta Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője.
A program keretében internetes kommunikációs portált (www.tijottok.hu) alakítanak ki, illetve egy 12 helyszínből álló felsőoktatási roadshow-t tartanak.
A kampány és roadshow 2013 szeptemberében indul, és várhatóan 2014 februárjáig tart Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Sopron, Kecskemét, Szeged, Veszprém, Pécs, Kaposvár, Gyöngyös, Eger és Miskolc felsőoktatási intézményeit érintve – közölte a projektgazda.
A program szakmai együttműködő partnerei a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Magyar Innovációs Szövetség, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, az EHF – Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, a Csodák Palotája Nonprofit Kft., a The Hyperion Group Kft., a Richter Gedeon Nyrt., a Grundfos és az IND Group – tájékoztatott a programot lebonyolító Innocenter Kft.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló