Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális (törvénytelen) bevándorlás támogatása bűnrészesség !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának végre a jog talajára lépni !

Párducot Gyermeknapra – Átadták a Szegedi Vadaspark felújított Ázsia-házát

Örömhírek, Szögedi hírek 2012. máj. 28.

Átadták a Szegedi Vadaspark megújult Ázsia-házát vasárnap; a gyermeknapon megnyílt kiállítóhelyen nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ritkaságnak számító ködfoltos párducot és medvemacskát is láthat a közönség.

Ez az épület ad otthont annak az ásványkiállításnak is, amelyet az Etiópiában tragikusan elhunyt Fábián Tamás gyűjteményéből állított össze a hagyatékát kezelő alapítvány. A mintegy ötezer darabos gyűjteményből több mint 120 ásványt és több tucat fotót tekinthet meg a közönség.
    Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy a 2004-ben épült Ázsia-ház felújításához kapcsolódó fejlesztésekre az állatkerti látogatók adójának 1 százalékos felajánlásából nyílt lehetőség. A ködfoltos párduc és a binturong, más néven macskamedve nem túl „közönségbarát” állat, de igazi szakmai csemegének számítanak – mondta a szakember.
Az elsősorban Indonéziában élő ködfoltos párducból csak néhány száz példány él a világon fogságban, a rejtőzködő életmód miatt szabadtéri populációja nem ismert, de feltételezhetően mindössze néhány ezerre tehető a számuk. Ezért is szerettek volna a faj megmentésében részt venni – mondta Veprik Róbert.
A program során két fiatal példány érkezett Szegedre, az egyik Angliából, a másik Franciaországból. Bár fogságban nagyon nehezen szaporítható állatok, a létesítmény vezetőjének reményei szerint a kiváló helyszínen jövőre már kis egyedek is érkeznek.
A ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. 60–110 centiméter hosszú, súlya 11–20 kilogramm. Bundája színe világos-sárgásbarnába hajló, gyakran halvány mintázattal, hátán részleges dupla csík fut. Sárgásbarna, homokszínű bundáját jellegzetes, szabálytalan formájú, leginkább felhőhöz hasonlító, sötét szélű foltok díszítik – ezekről kapta általános és tudományos nevét is. A kutatók úgy vélik, elsődleges zsákmányát fán élő emlősök, főleg gibbonfélék és makákók alkotják, amelyeket kisemlősökkel, madarakkal, szarvasfélékkel, gyalogsülfélékkel és háziállatokkal egészít ki. A ködfoltos párduc kitűnő mászó.

A ködfoltos párducot a Kabay patika fogadta örökbe Mód Lackó és Mód Levente számára – gyereknapra!


A másik Szegedre érkezett állat a macskamedve. Ez az állat is nagyon ritka az állatkertekben, miután kicsi a populáció és rejtőzködő életmódot folytat. A binturong (Arctictis binturong) a pálmasodróformák (Paradoxurinae) alcsaládjába tartozó cibetmacskaféle emlős. Bhután, Banglades, Brunei, Kambodzsa, Kína, Malajzia, India, Indonézia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam területén honos. Bár elterjedési területe nagy, sehol sem gyakori. Csaknem kizárólag sűrű erdőben, a fákon él. Külseje sokkal inkább emlékeztet a medvefélékre, mint a cibetmacskákra, ezért medvemacskának is hívják. Ennek érdekes ellenpontjaként ez az egyetlen olyan óvilági emlős, amelynek teljesen kifejlett fogó- (kapaszkodó-) farka van. Csaknem 95 centiméter hosszúra nő, a farka további 90 centiméter. Tömege eléri a 14 kilogrammot. Éjszakai állat. Mindenevő: étrendjén gyümölcsök, kis állatok, levelek, bogyók és tojások is szerepelnek.
Az új jövevényeknek az Ázsia-ház körül alakítottak ki két, igényeiket maximálisan kielégítő kifutót, sok rejtekhellyel és nagy térrel.
Az új házban az ásványkiállításon kívül kialakítottak egy kutató kunyhót is, ahol a gyerekek megnézhetik, hogyan és milyen körülmények közt kutatják az állatokat.

(MTI -Vadaspark)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium