Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Megnyitják Munkácsy szalonjának ajtajait

Kinyílnak Munkácsy Mihály palotájának kapui november 11-én: a kultikus párizsi Munkácsy-szalon hangulatát idézik meg a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. Közeli barátja, Liszt Ferenc művei is felcsendülnek majd a vasárnap 17 órakor kezdődő hárfaesten.

„Igazad van. Csak csináld, ahogy jónak gondolod. Én majd festek.” Ezekkel a feleségéhez intézett szavakkal húzta ki magát Munkácsy a párizsi szalonjukban tartott estélyek, bálok megszervezése alól Harsányi Zsolt regénye szerint. Minden pénteken nagyszabású fogadásokat tartottak a Rue Legendre 6. szám alatti palotában, ahol jelent volt a francia művészi és politikai elit színe-java, valamint itt mutatták be a frissen elkészült Munkácsy-remekműveket.

A Móra Ferenc Múzeum dísztermét egy estére „Munkácsyba” öltöztetik: a falakon függő remekművek között idézik meg az igazi, 19. századi párizsi szalon-hangulatot. Az este folyamán Anasztazia Razvaljajeva hárfaművésznő játssza majd többek között Liszt Ferenc műveit, aki Munkácsy egyik közeli barátja volt hosszú éveken keresztül. A zenedarabok között Munkácsy életrajzi regényéből hallhatnak részleteket az érdeklődők.

A szalonhangulat mellett más különlegességet is tartogat a vasárnap: ezen a napon tekinthető meg utoljára Szegeden a Golgota, melyet másnap Debrecenbe szállítanak majd.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium