Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor, szitakötő-mészárláskor, katica-gyilkoláskor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Házak, hajók egy kávé áráért

Itáliai házak eladók „egy csésze kávé áráért”
Egy euróért – egy csésze kávé áráért – kínálja évszázados épületeit a 7200 lakosú szicíliai városka, Gangi polgármestere – tette közhírré a sajtó az elmúlt hetekben.


Gangi (szikélül: Ganci) városka az Etna tövében

A hír folytatása, hogy az ajánlat vonzza az érdeklődőket, talán nem meglepő. De mégis az! Roncs-Magyarországon ez ma nemigen történne meg.
Képzeljük csak el! Hagyományos épületeit még romosan őrző magyar faluban, vagy kisvárosban 1-2 száz forintért eladó a tíz(en)millió forintért eredetiben fölújítandó házak sora! Hát nagy csődület a mai magyar roncselit újgazdagjai részéről nem indulna…
Az olasz minta szerint ugyanis jelképes összegért cserébe a vásárlók Itália nevezett városaiban elkötelezik magukat arra, hogy az épületeket eredetiben helyreállítják.

A Szőke Tiszát is így adta el Szeged (Fideszes többségű) önkormányzata. A teljes fölújítás kötelezettségével.
A fölújítás soha nem történt meg, de még csak meg sem kezdődött. A Város (szoci vezényletű) balvezetése 12 év múlva még az automatikusan érvénybe lépő tulajdonosi jogait is sumák és gyáva volt vállalni! Az eredmény egy pótolhatatlan, milliárdos értékünk pusztulása.
A toronyaljasok nálunk az olasz minta ellentettjét képviselték: Megmenteni helyett… Elveszejteni értékeinket bármi áron…
Bár a jog ellenében is cselekedtek, még mindig szabadon járnak!
Milliárdos hűtlen kezelés! Szabadlábon… Süketelve… Jogászkodva… Másokra mutogatva… Nagyképűsködve… Arcunkba röhögve…
Nálunk, Roncs-Magyarországon – értékmentés helyett – ez ma a menő!

Csak címszavakban:

“Értékmentő fémkereskedők” kezén a Szőke Tisza!
  
Most kibelezik a Szőke Tiszát – a tél beálltáig pedig széttrancsírozzák
Árpádtól a Szőke Tiszáig…

Szicília eldugott kisvárosaiban a restaurálás költségét házanként 35 ezer euróra becsülik. Tizenegy-két millió forintért a mi magyar falvainkban és kisvárosainkban is remekül fölújíthatnánk az arra érdemes házak tömegeit. De ilyenről itthon hír föl nem rebben…

Lássuk a Szicíliai példát: A Palermóhoz közeli Gangi (szikélül: Ganci) polgármestere, Giuseppe Ferrarello igyekszik megmenteni a lakosait és épületeit veszítő kisvárost. A régi görögök által is lakott város mai központját még 1300-ban építették. Gangiban a hetvenes években még több mint tízezren éltek, azóta azonban a lakosok száma folyamatosan csökken. Az elvándorlás folyamatos. Az elhagyott épületeket az összeomlás fenyegeti.

Hasonló kezdeményezéssel próbálta megmenteni a szintén szicíliai Salemi városát még 2011-ben az akkori polgármester, Vittorio Sgarbi ismert olasz művészettörténész.

Salemi az 1968-as földrengés után néptelenedett el. Az itt is egy euróért kínált épületeket azonban a helyi ügyészség omlásveszélyesnek tartotta és az adásvételeket leállította. Ahelyett, hogy a földrengésbiztos fölújítást tette volna kötelezettséggé! Ott is van még fejlődni való…

Egy euróért kínálják a házakat a folytonos fogyatkozásában ma már csak 98 lakosú liguriai – észak-olasz – Carrega Ligurében is…

A vevőknek saját költségükön kell helyreállítani a megvásárolt romos épületeket. Az egy euró tehát kétszeresen is jelképes, hiszen a fölújítás kötelezettségét is vásárolja meg vele az európai polgár.

Az épített örökség védelmének nagy hagyománya új helyzetet teremt Itália elnéptelenedő szép kisvárosaiban és falvaiban.
A mintát a magyar újgazdagok számára is ajánlhatjuk itthon, saját hazájukban is.
Az épített örökség megsemmisítéséről és az otromba modern városrészeket „teremtő” pénzpörgető viselkedéséről Olaszországban is csak a maffia nevezetes.

Az igaz hazafiság nem (csak) szájtépés, de a tettek hatalmas és pompás építménye is.

A hazafiság egyik legfontosabb pillére pedig éppen a műemlékvédelem!

Szebb Jövendőt!
kíván
a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány
nevében:

Dr. Szabó László
alapító

Ajánlott olvasmány (a fölröppent hír): Szicíliai házak eladók egy csésze kávé áráért

Ajánlott olvasmány (angolul): For sale at one euro: a house in an idyllic Sicilian village

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium