Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

Energiatudatos épületek tervezőit díjazza a Magyar Energia Hivatal

Örömhírek, Zöld hírek 2012. ápr. 26.

Még lehet jelentkezni május 7-ig a Magyar Energia Hivatal (MEH) által meghirdetett hallgatói tervpályázatra – közölte Horváth Péter, a hivatal elnöke csütörtökön, egy budapesti szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

    A hallgatók egy szabadon választható, meglévő lakóépület fenntartható felújításának, bővítésének, vagy egy új épület ökológikus szemléletű építészeti és épületszerkezeti tervének elkészítésével indulhatnak.
A pályázat a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű, energiatudatosságra ösztönző kampány része, amelyet az év elején indított a MEH – mondta Horváth Péter.
A kampány során a MEH a környezettudatos és energiatakarékos megoldások alkalmazására kívánja felhívni a figyelmet. Horváth Péter elmondta: a magyarországi épületállomány energiahatékonysági mutatói rosszak, a lakóépületek fajlagos energiafelhasználása körülbelül 60 százalékkal meghaladja az Európai Unió régi tagországainak átlagát.
A kampány keretében rendeztek csütörtökön az energia és a környezettudatos építészet témakörében konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
A konferencia záróeseményeként adták át a MEH által alapított Építészeti-Épületenergetikai Nagydíjat. A díjra olyan magyarországi épületekkel lehetett pályázni, amelyek 2006 és 2012 között energia- és környezettudatos szemlélettel épültek meg. Összesen 15 pályamunka érkezett.
Az 1 millió forinttal járó nagydíjat Kazinczy Gyöngyvér építész vehette át, aki, kortárs építészeti eszközökkel, de hagyománytisztelő módon újított fel egy régi épületet, amelynek negyedére csökkentette az energiaigényét.
A fenntartható építészet magában foglalja az energiatakarékosság mellett a beépített energia minimalizálását, a környezetbarát építőanyagok alkalmazását. Kazinczy Gyöngyvér mindezeken túl az építészeti, környezeti kultúra megőrzését, a helyi környezeti hatásokat is figyelembe vette a Ráckeve önkormányzatának megbízásából felújított régi lakóház tervezésekor – közölte a díjátadó után a MEH.
A szakmai zsűri dicsérő oklevéllel ismerte el Medgyasszay Péter és Büki Péter fa-vályog-szalma falú magyarkúti családi házát, a Czigány Tamás, Nagy András és Papp Róbert tervezte pannonhalmi biomassza fűtőművet, valamint a Zombori Zsolt és Kiss Péter tervezésével megvalósult MOL Zöld sziget benzinkútját.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium