Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Veszélyesek a divatos ruhák

Barmolmányok 2013. jan. 09.

A Greenpeace szerint a vezetõ divatcégek ruháiban lévõ veszélyes anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár daganatos megbetegedéseket kiváltó anyagokká bomlanak. A környezetvédő szervezet 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyületeket. A Zara termékeiben a hormonális rendszer működését megzavaró, illetve rákkeltő hatású anyagok is voltak.

A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros anyagokat. A kutatás fõ tanulsága, hogy a vizsgált divatmárkák egyes ruháiban megtalálhatóak a nonil-fenol-etoxilátok (NPE-vegyületek), amelyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert. Más kémiai anyagokat is azonosítottak, például négy termékben voltak kimutathatóak magas koncentrációban ftalátok, míg a Zara két termékében az azofestékekhez használt rákkeltõ aminok nyomait fedezték fel. A vizsgálat során több termékben még további veszélyt jelenthetõ ipari adalékanyagot is találtak.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértõje elmondta: „Magyarországon négy terméket vizsgáltunk. Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek farmerje egyszerre tartalmazott hormonkárosító nonil-fenol-etoxilátokat és festékekbõl származó rákkeltõ aminokat. A világszerte vizsgált 141 termékbõl csupán két Zara termék tartalmazott rákkeltõ aminokat, bár az uniós jogszabály határértékénél kevesebbet. A vezetõ divatcégek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat árusítanak, melyek világszerte szennyezik a vizeinket mind a gyártás, mind a mosások során. A textilipar a világ élõvizeit továbbra is a saját szennyvízcsatornájaként használja. Pedig fölöslegesen: a ruháinkat veszélyes vegyi anyagok nélkül is el lehet készíteni.”

Martin Hojsik, a Greenpeace International Detox kampányának koordinátora hozzátette: „Mind a vásárlók, mind pedig a gyárak környékén élõk számára elfogadhatatlan, hogy több Zara termékben is kimutatott a teszt olyan anyagokat, amelyek rákkeltõek vagy hormonzavarokat okoznak. A Zarának mint a világ legnagyobb kiskereskedelmi ruhaforgalmazójának azonnali, gyors, hatékony és átlátható lépésekkel kell részt vennie a ruhaipar méregtelenítését célul tűzõ Detox kampányban”.

A Greenpeace azt követeli a divatcégektõl, hogy kötelezzék el magukat a veszélyes anyagok 2020-ig történõ teljes kiváltására. Ezt már megtette a Puma, az Adidas, a Nike, a C&A, a H&M és a Marks&Spencer. A vállalatok felelõssége, hogy a beszállítóik is felhagyjanak a veszélyes anyagok használatával.

Mit tehetünk mi vásárlók? Mielőtt újabb darabbal bővítenénk ruhatárunkat, gondoljuk meg, valóban szükségünk van-e rá vagy csak a szekrényünket és a pénztárcánkat terheljük? Ha mégis muszáj valamilyen ruhaneműre költenünk, alaposan tájékozódjunk arról, hol tudunk biztonságos termékeket vásárolni.

Az eredeti cikk a Greenpeace honlapján érhető el.

(Greenpeace)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium