Scroll To Top

Minden kereszténynek :
Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt igazán krisztusi életet !

A kolerazárlat föloldása napján

Mag (október) hava 3.-án… 181 esztendeje…
A MAGYAR KIRÁLYSÁGBAN FÖLOLDOTTÁK A KOLERAZÁRLATOT

A koronás vírushiszti enyhültén és következő járvány-terror előkészületén érdemes megemlékeznünk régi nagy járványainkról… Különösen a koronavírus még zsibongó indi változatának távoztában (hibbantak omikronnak emlegetik) emlékezzünk hát meg az indi baciról is, a korábbi századok valóban koronás tömeggyilkosáról…

1831 Mag (október) hava 3.-án a Magyar Királyság területén föloldották a kolerazárlatot.

Az eurázsiai kontinensen dühöngő betegség Hazánkból továbbvonult a pusztítatlan végek felé.

A Le Peit Journal remek allegorikus képe (egy kicsit későbben)

A kolera jellegzetes vízjárvány. A kolerakiflince (Vibrio cholerae) baktérium okozta kór főleg szennyvízzel és az azzal szennyezett nyers élelmiszerek révén terjed.

A kifli alakú kórokozó egy hosszú hajtó ostorral és számos csillóval ügyesen (cs)uszikál…

A kolera súlyos hasmenéssel meg hányással is jár, és gyors kiszáradáshoz vezet. A megrögzött borıvás – a (fertőzött) kútvízıvással szemben – a szesztartalom miatt is bızonyosan hatékonyan véd ellene. Nyomorú tanúságul a bornemıssza Kazinczy Ferenc is ennek a kolera járványnak az áldozata lett.

Az 1831. évben az országos kolerajárvány Zemplén megyében is kitört, amelynek augusztus 23.-án Kazinczy Ferencz is áldozata lett. Széphalmi kúriájának kertjében temették el.

Kazinczy Ferencz széphalmi kúriája Jakobey Károly festményén (1859)

A Magyar Tudományos Akadémia 1832-es közgyűlésén József nádor jelenlétében Kölcsey Ferenc mondott fölötte emlékbeszédet…

A túlélő borısszák emlékére megemlítendő, hogy éppen 100 esztendővel később még az 1863-as nagy kolerajárványról is azt írja Bitó János halász-önéletrajzírónk, hogy „a kolera ellen ögyébb orvossága nem vót a szögény embörnek – mint éppen csak a vörösbor”.

Európa sorsát végül az 1830-ban kirobbanó lengyel fölkelés pecsételte meg, ekkor ugyanis I. Miklós cár (ur. 1825–1855) ázsiai hadtesteket is bevetett a lázadók ellen.

Orosz vértesek csapnak össze a lengyel fölkelőkkel Varsó hídján (Wojciech Kossak képe, 1898)

A messzi földről érkező katonákkal együtt a kolera is átszelte a végtelen szittyagyepűket (utóbb orosz meg ukrán sztyeppét), így 1830 végén Lengyelországban is járvány tört ki. 

Az ázsiai (vagy indiai) kolera pusztításait már Kr. e. 400-ban is följegyezték. A betegség legtöbbször India északi részein pusztított – leginkább a száraz évszakban októbertől májusig. A kolera az indiai szubkontinensről származik. A fertőzött terület a szárazföldi utak és a Gangesz mentén kezdett növekedni. Indiából 1829-ben jött át először Európába. Oroszországban is megjelent a betegség, és egy másik úton Perzsián át a Kaszpi-tenger vidékén. 1830-ban Moszkva, 1831-ben egész Oroszország és Svédország fertőzött, majd augusztusban Bécs, Berlin, Párizs…

 Un cadavre dans un linceul suscite la curiosité et l’effroi de la foule, illustration parfaite de la terreur qu’inspirait le choléra à Paris en 1832.
«Peur bleue» sur Paris : en 1832 Un cadavre dans un linceul suscite la curiosité et l’effroi de la foule,
illustration parfaite de la terreur qu’inspirait le choléra à Paris en 1832. Selva/Leemage

…végül Magyarország és Anglia került sorra…

Az 1831 nyarának eleje óta pusztító járvány a 19. század legsúlyosabb népesedéscsökkenését hozta el a Kárpát-medencében. A fertőzött területek elkeseredett jobbágyságát pedig lázadásra késztette.

A kolera megjelenésével egy időben pánik lett úrrá a Felvidék zömmel szláv (ruszin és szlovák) jobbágyain, a kór továbbterjedésével pedig hasonló hangulat jellemezte az erdélyi oláhokat, de a dunántúli magyarokat is. A mélyben lappangó társadalmi feszültségek eleve fölerősödtek a gyilkos járvány hatására, a jobbágyok dühét azonban a váratlan röghöz kötés még tovább fokozta. Bár az első összecsapásra a hatóságok és a polgárok között 1831 július 17-én, Pest-Budán került sor – a Helytartótanács ugyanis a kolera megfékezése érdekében lezáratta a hajóhidakat, a polgárok pedig áttörték a kordont –, a népharag, a „puskaporos hordó” végül a Fölvidéken robbant, ugyanis az itt élők megélhetését az alföldi idénymunka biztosíthatta volna…

Az első zavargások bár Budán és Pesten robbantak ki július 17.-én, de ezeket a karhatalom még aznap leverte. Végül a hónap végén kezdődött maga az egész országra szóló fölkelés. 1831 augusztusának első három hetében három hullámban terjedt el Sáros, Zemplén, Szepes,valamint Gömör és Kis-Hont, valamint Abaúj vármegye szegényparasztsága és paraszti sorban élő kisnemessége körében. A becslések szerint mintegy 45 000 lázadó támadta meg az egészségügyi biztosokat, a vármegyei hivatalnokokat és a földesurakat. Számos kúriát és kastélyt rohantak le és dúltak fel. (A halálos áldozatok pontos száma nem ismert.) 

A megtorlás nem sokat váratott magára: a teljhatalmú királyi biztossá kinevezett Eötvös Ignác sárosi főispán vezetése alatt a sárosi nemesi fölkeléssel megerősített hadsereg 52 századnyi katonaság bevetésével augusztus végére fölszámolta a fölkelést.

A fölkelés leverője, ifjabb Eötvös Ignác báró királyi biztos
(Ehrenreich Sándor Ádám metszete)

A novemberben fölfüggesztett statárium időszaka alatt 119 felkelőt végeztek ki. Ezt követően még közel négyezer lázadót börtönöztek be vagy sújtottak testi fenyítéssel. A határozott és gyors föllépés a többi vidék paraszti mozgolódását is elcsitította, mi több, megelőzte. Az őszre elcsendesedtek.
A fölkelés nyomán a rögtönítélő bíróságok ítéleteit gyakorta enyhítették, így hónapokkal később visszaállt Magyarországon a rend és a béke.

Jókai Mór Szomorú napok (1848-1856) című romantikus regénye teljes egészében a kolerafölkelésről szól. Tesz néhány utalást arra, hogy egyes nemesurak keménykezűsége is szerepet játszott a népharag kitörésében, de a fölkelés okát elsősorban a paraszti lakosság tanulatlanságában és hiszékenységében, illetve az azt kihasználó pánszláv „izgatók” tevékenységében látja. És mégis mozog a föld! (1872) című regényének Correctura fejezetében szó esik a zemplémi, abaúji „pórlázadás”-ról, illetve arról is, hogy a kolerajárvány miatt csak Barkó Pál volt Jenőy Kálmánnal a krónikások már 12 évvel korábban Pestre megbeszélt találkozóján.

A kolerafölkelés komoly hatást gyakorolt az ifjú reformpárti politikusokra – köztük Kossuth Lajosra – is, mert megtapasztalhatták, hogy az elégedetlen jobbágyi tömegek ereje milyen komoly veszélyt jelenthet a fölsőbb osztályokra… 

Az igen kétes értékű belviszályhős, Dózsa Györgyről bizony sikerült minden magyar városban és faluban utcákat elnevezni ! Az ő parasztlázadását éltette a kommunizmus fél évszázadon át. Az országot romba döntő Dózsa parasztfölkelésének emléke az antimagyar komcsik örökén máig mindenütt ott van. (Amíg Igazi Magyar Hőseink, pl. a Szabácsot holtig védő Logodi Simon és Torma András meg sehol !!!)
De végtére is, a koleralázadásra egyetlen köztérnevünk sem emlékeztet !
A kolerajárványra meg a koleralázadás áldozataira máig eggyetlen köztérnevünk sem szenteltük !!!

Intő tanulság lehet a koleralázadás minden kormánynak és alantas-fölö(n)ttes ördögi világkormánynak a korábbi és a tervezett lezárások terrorát újra átgondolni !

De már meg is tették… talán meg is érezték, hogy küszöbön a kovid-lázadás… olyan gyorsan és értelmetlenül eltűntek a lezárások, mint amilyen gyorsan és értelmetlenül kerekedtek…

Ajánlott olvasmány még :

AZ UTOLSÓ KOLERAJÁRVÁNY MAGYARORSZÁGON 150 ÉVE

MAJOMHIMLŐ

A mesterségesen előállított „Bölcsek 19-ese” után most újabb vírushisztin agyal a háttérterror : Itt van a MAJOMHIMLŐ !!! 

PANDEMIA / PÁNDÉMIA – A KOSSUTH RÁDIÓBAN

Az újraoltás tudománya – doktor Máris
AZ ÚJRAOLTÁS TUDOMÁNYA – DOKTOR MÁRIS

VILÁGRASZÓLÓ VÍRUSHISZTI – MÁR 21 ÉVE MEGJELENT !

De ajánlott film a Festett fátyol meg Az elszánt diplomata is !!!

Az orvosi, azazhogy gyógyítói bátorságnak százezernyi példája van…
Zóroasztártól Buddán és Jézuson át a hétköznapibb orvosokig.

Szánalmasan szétrabolt magyar jelenünkben…
Magyar filmipar híján…
Csak eggyetlen filmet hadd ajánljak !
The Painted Veil – fordításában festőien alliterálva Festett fátyol
(Hivatalosan, de szánalmasan rosszul fordítva Színes fátyol) :

Festett fátyol – Színes fátyol (2006), film, full, teljes 1:59:40 < Katt ide !

A KOVID KEZELÉSE 2021 ENYÉSZETÉN

„gyógyszeripar” mindenre elszánt aljasságainak érzékeltetésére ajánlott Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) 2005-ös, Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas brit-amerikai-német-kínai filmdráma, John le Carré azonos című regénye alapján.

Bár a film épp csak kapirgálja a gonosz valóságot, és nem él a lehetőséggel, hogy igazán komoly kritikával illesse a gyógyszeripart, mégis kiváltotta bizonyos áljogvédő háttérhatalmi maszatosok, mint pl. az Internáci Amnesty fanyalgását…

Le Parisien :

Peur bleue» sur Paris : en 1832, quand le choléra dévastait …

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium