Scroll To Top

Minden kereszténynek :
Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt igazán krisztusi életet !

D vitamin hiány – nincsenek tünetei, de számos betegség előszobája lehet

Betegségügy, Egészségügy 2013. márc. 01.

Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek!

Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták is, általábankönnyebben vészelik át a betegségeket. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, ugyanakkor az 1-3 éves korosztályt az influenza elleni vakcinával még nem védik. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekeknél a D-vitamin pótlása.

A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin-hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus – idézte a klinika adatait az MTI.

A D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet.

Finn kutatók nagydózisú D-vitamin adása mellett az 1-es típusú cukorbetegség kockázatának 78 százalékos csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusettsi Általános Kórház vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin-szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét, és a gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát. D-vitamin-hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak. A D-vitamin-hiány káros következményei 10-20 év múlva is jelentkezhetnek izom-, csont-, légző- vagy idegrendszeri problémák képében.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium