Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Kárpát-medencei lovas hagyományőrző találkozó Ópusztaszeren – részletes programmal

 

Több mint négyszáz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére, hogy részt vegyen a Kárpát-medencei lovashagyományőrző találkozón és ismeretszerző fesztiválon .

 

Bács-Kiskun és Csongrád megye – főként alsóbbrendű útjait – lovasok és fogatok lepik el a napokban, mert az ország minden részéből sereglenek a vendégek hétvégére az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba – tájékoztatta Kovács-Seregi Szabina, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
   A vasárnapig tartó, második alkalommal megrendezett fesztivál a magyar kultúra minden olyan szegmensét bemutatja, amelyre a ló valamilyen befolyással volt. A rendkívül színvonalas és változatos programok kézzelfogható közelségbe hozzák a látogatók számára a lóhoz kötődő harcművészetet, a közlekedést, a néptáncot, a viseletet, a tárgyhasználatot, a magyar irodalom, a népzene és a ló szimbolikáját.
Az idei esemény a Vivát Huszár alcímet kapta, mert a fesztivál részeként rendezik meg az I. Európai Huszártalálkozót, amelyre hét-nyolc országból érkeznek hagyományőrzők. Ehhez kapcsolódóan pénteken két kiállítás is nyílik az emlékpark Rotundájában. Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikusművész 100 magyar huszár című tárlata a huszárság történetét jeleníti meg rajzok segítségével. A Vivát Huszár címet viselő tárlat pedig a fegyvernem ötszáz éves történetének tárgyi emlékeit vonultatja föl a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők anyagából.
A fesztivál alatt többször rendeznek honfoglalás kori haditornát, a hagyományőrzők ügyességi és harci feladatokkal tarkított akadálypályán mérhetik össze tudásukat, de lesz játékos lovas viadal és solymászbemutató is.
A hétvége egyik leglátványosabb eleme a szombat délelőtti seregszemle lesz, amikor a több száz lovas és huszár hagyományőrző ünnepélyesen az Árpád-emlékműhöz vonul. Szintén felejthetetlen élménynek ígérkezik az I. Európai Huszártalálkozó gálaműsora is, amelyen hazai és külföldi hagyományőrző csapatok egy mesés kerettörténetbe ágyazva idézik meg a magyar huszárság múltját és elterjedését a világban.

 

Részletes program:

Május 17.

A lovasok kötelező beérkezése este 19:00-ig. A szálláshelyek kiosztása, lovak és lovasok elszállásolása érkezési sorrendben!
15:00-kor: I. Európai Huszártalálkozó Gálaestjének próbái a Szeri Arénában
19:00-kor: Vacsora, forgatókönyv kiosztása, rendezvény megbeszélése
21:00-kor: Népzene és táncház a Szeri Csárdában, közreműködik a Rozsdamaró zenekar

Május 18.

9:00–10:00 óra között a Nyeregszemle, Vivát Huszár és a huszártalálkozó kiállításmegnyitói:
9:00 – Somogyi Győző: 100 magyar huszár c. teljes huszártörténeti grafikai kiállításának megnyitója. Helyszíne az Árpád-terem (Rotunda).
– Vivát Huszár: tárgyi emlékek a magyar huszárság 500 éves történetéből a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők gyűjteményéből. Helyszíne az Árpád-terem (Rotunda).

9:45 – Nyeregszemle-Lovas Nemzet-Lakitelek Népfőiskola Gyermekrajzpályázat kiállításának megnyitója. Helyszíne az Árpád-terem (Rotunda).

A Nomád Park programjai
11:30 – Honfoglalás-kori Haditorna Ópusztaszer lovasainak lovasbemutatója
13:30 – Honfoglalás-kori Haditorna Ópusztaszer lovasainak lovasbemutatója

A Szeri Aréna programjai
14:00
– MLOSZ-fajtabemutatók: Shetland póni, Fjiord, Haflingi, Wels póni, Hucul, Gidrán, Kisbéri, Mezőhegyesi félvér, Lipicai
14:30 – a LovasÉlet Iskola lovasbemutatója (western)
15:00 – „Pusztai róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület bemutatója
15:30 – Játékos Lovas-viadal a Nyeregszemlére érkezett lovasok részvételével
16:15 – a Fiatal Szabadidomítók Közössége lovasbemutatója
16:45 – Vivát Huszár minősítő, I. forduló. Akadály- és ügyességi küzdelem harci feladatokkal tarkítva lovashuszárok előadásában.
18:30 – Lezsák Levente és Vilcsek Alexandra szabadidomító showja
18:50 – Seregszemle kb. 300-400 ló és lovas részvételével. Lovasfelvonulás az Árpád – emlékműig, majd kivonulás. A szombati ünnepség főpróbája.

Nyeregszemle Baráti Kör programja
13:00
– Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár (NEFMI) előadása a vidékfejlesztésről
15:00–18:00 MLOSZ-kör (Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége): lótenyésztő szervezetek előadásai: Gidrán, Kisbéri, Hucul, Arab és Shagya arab fajtákról, illetve az úgynevezett kisló-fajtákról

A Szeri Színpad programja
21.00-kor
Parasztdekameron. A József Attila Színház és a Gór Nagy Mária Színitanoda közös produkciója: „Tréfás népi játékunk cselekménye az Újabb Paraszt Dekameron igaz meséiből áll, melyeket Nagy Olga folklorista gyűjtött az erdélyi Szék település és más tájak nagy mesemondóitól. Leginkább Győri Klárától, származnak, Kali nénitől, aki maga is olvasta a halhatatlan reneszánsz mesemondó, Boccaccio novelláit. Ahogyan Boccaccio is a maga korát rajzolja Dekameronjában – a mindenkori mesemondó természete szerint, aki tündérek, táltosok, óriások mellett környezetéről is vallani akar, – úgy elevenedik meg a paraszti élet minden vonatkozása a Paraszt Dekameronban a széki mesefa által. Boccaccio novellái Kali néni hangján lenyomatai lettek a népköltészet igaz természetének: csakis azt integrálni, ami emberi, és ami az embernek örök igénye lesz, míg a földön él. Ahogy a Nap a Holdat kergeti, az ördög az embert, a bánat az örömet, a rossz a jót, a kakas a tyúkot, úgy kergeti magát az ember a saját, szerelemtől tüskézett örök boldogsága felé. Játékunkból a mindenkori ember világlik ki, az ember, kiről a Dekameron és a széki elbeszélő is nagy szeretettel szól. Tréfásan, de nem tréfálva beszél az előadás kusza és furcsa élethelyzetekről, vaskos igazságokról, konfliktusokról, egy humorosan komoly fordított világról, az öröm és a csalódás, a vágyódás és az elengedés, a bugyutaság és az ördöngösség női és férfi oldaláról, pórul járt szeretőkről és szerelmi csintalanokról. Ám Önök ne aggódjanak a kendőzetlen szerelmi megnyilatkozások pajzánsága miatt, mert férfi és nő efféle eseményeit még az igen féltett erkölcsű asszonyi fül is nagy huncutsággal fogadta bé, régen is, és ezután is. Legyen hát a játék kedvükre, és erősítse Önökben az élni akarást!”

A Szeri Csárda programja
10:00–14:00 óra
között a Kincsem–Nemzeti Lovas Programról és a lovasélet aktuális kérdéseiről előadások zajlanak a Szeri Csárda kerthelyiségében. Az előadások zárt körűek, kifejezetten a Nyeregszemle lovas vendégeihez szólnak. Tervezett előadók között szerepelnek elsősorban fővédnökök:
Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés Alelnöke, a lovasprogram fővédnöke,
Horváth László, a Kincsem-Nemzeti Lovasprogram miniszterelnöki megbízottja,
Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke
Díszvendég: Hecker Walter hippológus
Továbbá a lovas munkacsoport tagjai és a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége és a tenyésztői szervezetek képviselői: Mihók Sándor, az MLOSZ elnöke
22:00-kor Hegedős zenekar népzenei koncertje, utána táncház

Romkert
Hagyományőrző huszártábor
A Vivát Huszár minősítő selejtezői.

Hintalovasok Kertje
12:00 órától
a Huszárság és ló indukálta mesterségek bemutatói, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében: nyeregkészítés, ostorkészítés, ötvös bemutatók, bemutató, szíjgyártó bemutató, stb.
14:00 – Szekérmesék Gulyás László vándormuzsikus előadásában
15:00 – Kishuszár Toborzó Ézsiás Vencel vezetésével a Csikótojás Társulat közreműködésével és a közönség aktív részvételével.

Május 19.

A Szeri Aréna, az Árpád-emlékmű és a Szeri Monostor programjai
9:00
– Seregszemle, a Nyeregszemlére érkezett több száz lovas és huszár hagyományőrző ünnepélyes fogadása, majd átvonulás az Árpád-emlékműhöz
10:30 – Ünnepség az Árpád-emlékműnél
11:00–11:30 Ökumenikus Lovas Istentisztelet a Szeri Monostornál (11:30–12:00 lovasok elvonulása) a Magyar Koronaőrök Egyesülete és a Szent Korona jelenlétében
12:00–13:00 Lovarda, azaz lovardai rend szerinti szabad lovas foglalkozás a Szeri Arénában
13:00 – Vivát Huszár minősítő, II. forduló
14.30 – Bajvívó Magyarok gyalogos harcászati bemutatója, török hódoltság korát idézik fel, viselet-, fegyverzet,- és hatásbemutatóval összekötve
14:40 – Játékos Lovas-viadal a Nyeregszemlére érkezett lovasok részvételével
15:30 – Fiatalok lóháton – a Pettkó Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium diákjai előadása
15:50 – Csak természetesen! – Pataky Kata, Lezsák Levente és Hamza Viktória
17:20 – Természetesen, szabadon a mindennapokban – A LovasÉlet iskola bemutatója
17:50 – MLOSZ – fajtabemutatók: Gidrán, Kisbéri és Lipicai
18:10 – A Nyeregszemle, Vivát Huszár! hivatalos lófajtája a Furioso-North Star!
18:40 – Dámalovasok bemutatója
19:00 – I. Európai Huszártalálkozó Gálaműsora A gála egy mesés történeti keretbe ágyazva idézi meg a magyar huszárság történetét és annak elterjedését a világban.
Közreműködnek:
Ausztria: 2-es Dragonyos Hagyományőrzők, Bécs; Eszterházy Huszárezred, Burgenland
Csehország: Ostravai Huszár Hagyományőrzők; Nádasdy Huszárezred hagyományőrzői, Prága
Szlovákia: Izsai Miklós Huszárok; 9. Honvéd Huszár Hagyományőrzők, Szőgyén
Románia: 14. Székely Huszárezred hagyományőrzői; Hunyadi Huszárok, Marosvásárhely; Székely Huszárok, Szentegyháza; Hunyadi Huszárok, Szováta;
Szlovénia: Lourenc „Drustvo Ljubitelj nakoni” K.U.K dragonyosok
Franciaország: Eszterházy Huszárezred; Bercsényi Huszárezred
Magyarország: további 18 magyar huszár hagyományőrző csapat

Árpád-emlékmű
14:00
– A Szent Korona közszemléje – a nap folyamán a Szent Korona hivatalos másolata a látogatók számára ingyenesen közszemlére lesz téve

A Nomád Park programjai
11:30
– Honfoglalás-kori Haditorna Ópusztaszer lovasainak lovasbemutatója
13:30 – Honfoglalás-kori Haditorna Ópusztaszer lovasainak lovasbemutatója
A Szeri Színpad programjai
12:00
– Turku-i Konzervatórium rézfúvós zenekarának előadása
13:00 – Fegyvertáncok – eszközös táncok tánctörténeti előadás és bemutató –Novák Ferenc Kossuth Díjas koreográfus és táncosai előadásában. Közreműködik: a Bekecs Együttes  és Vavrinecz András
14:00 – Katonadalok és verbunk táncok a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola előadásában
14:30 – Délszláv dallamok a Szabadkai Zeneiskola előadásában

A Szeri Csárda programjai
19.00
– Végletek Együttes koncertje
21.00 – Népzene és táncház, közreműködik a Bekecs Együttes
A magyar lovaslegények tánca- verbunkosok tanítása a megjelent férfiúi lovastársadalom részére.
A magyar lovasleányok tánca- karikázók tanítása a megjelent hölgy lovastársadalom részére

Hintalovasok Kertje programjai
hintalovas játszótér
ingyenes pónilovaglás
kézműves foglalkozás
kisdedjátszó
Néder Norbi fából faragott szédülete
Kishuszár Toborzó Ézsiás Vencel vezetésével a Csikótojás társulat közreműködésével és a közönség aktív részvételével
11:00 – Ciróka-maróka… – játékos foglalkozás, ölbeli játékok, mondókák babáknak és mamáknak Zombori Györgyivel
15:00 – Ciróka-maróka… – játékos foglalkozás, ölbeli játékok, mondókák babáknak és mamáknak Zombori Györgyivel
16:00 – Százszorszép Bóbiska c. bábjáték, Majoros Ági Bábszínháza
17:00 – Langaléta Garabonciások gólyalábas utcaszínháza

Végvári Vitézi Játékok programjai
rendhagyó történelmi óra keretében végvári vitézek korának megismertetése
gyakorlati foglalkozások alkalmával elsajátíthatják a szablya és az íj használatát
dramatikus játszóházban ismerkednek meg a végvári vitézek életével és szokásaival: fegyverek, páncélok szemléltetése, várvédelmek, sorsdöntő csaták, bajvívások, legendás történetek újraélése szituációs játékok keretében.

Nyeregszemle Baráti Kör programjai
14:00–15:00
Rímek hátán – irodalmi kerekasztal beszélgetések a ló, lovasélet szerepéről a magyar irodalomban kortárs magyar írók-költők közreműködésével: Kiss Judit Ágnes – költő, Kürti László-költő, Miklya Zsolt-költő, Miklya Luzsányi Mónika-író
15:00 – Lovasok strófás kapitánya – A Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjról és a kardról magáról Molnár Pál, a díj alapítója
14:00 – Külgazdaság – előadást tart Becsey Zsolt, a miniszterelnök külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízottja
15:00–16:00 A ló és a magyarság közös történetéről beszél díszvendég Hecker Walter
16:00–19:00 Magyarország lóhátról – a Nyeregszemlére az ország minden tájáról érkezett lovasok fényképes beszámolói

Május 20., vasárnap

A Szeri Aréna programjai
09:00
– Seregszemle, áldás
09:30 – Játékos Lovas-viadal a Nyeregszemlére érkezett lovasok részvételével
10:00 – Póni expressz-western futár gyorsasági verseny
10:45 – Somogyi Győző és a Salföldi Kopjások
11:00 – Az Ópusztaszeri Vágta megnyitója
11:15 – Ópusztaszeri Vágta előfutamok
12:00 – Lovarda, azaz lovardai rend szerinti szabad lovas foglalkozás a Szeri Arénában
12:30 – Nyeregszemle-Lovas Nemzet-Lakitelek Népfőiskola Gyermekrajzpályázat eredményhirdetés és díjátadás
13:00 – Nyargonc-verseny huszár futár gyorsasági verseny
13:30 – A soproni Nádasdy-huszárok (I. világháború-korabeli hagyományőrzők)
13:45 – Puszták Népe Viadal
14:30 – Lóagility a LovasÉlet Iskolával
15:00 – Lovas Virtus – a Szent László-völgyi hagyományőrség bemutatója
15:20 – Futárverseny – szimultán lovas ügyességi váltóverseny és memóriajáték a western-stílust megjelenítő Póni Express és a Magyar Huszárok között
15:40 – Póni galopp – egykörös gyorsasági verseny póni és kisló méretű lovakkal
15:55 – Dámalovasok bemutatója
16:10 – Fiatal Szabadidomítók Közössége lovasbemutatója
16:40 – Solymászbemutató
16:55 – Adomány sorsolása a LovasÉlet Iskola és a Kéktói Furioso Ménes és a Furioso North-Star Egyesület jóvoltából
17:10 – Az Ópusztaszeri Vágta döntője és eredményhirdetése
17.30 – Seregszemle – A Nyeregszemle lovasai elbúcsúznak a közönségtől

Állandó programok helyszínek szerint

Furioso-ménes:
csikó-simogató
folyamatosan látogatható mezőhegyesi félvér ménes
háziállat-simogató
ingyenes lovaglás/lovasoktatás

Végvári Vitézi Játékok:
szablyavívás, kelevézharc
várépítés szalmabálákból
várostrom

Kézműves Sétány:
kézműves portékák

Romkert:
Hagyományőrző huszártábor
Vivát Huszár minősítő selejtezői

Rotunda, Árpád-terem:
Somogyi Győző: 100 magyar huszár c. teljes huszártörténeti grafikai kiállítás
Nyeregszemle-Lovas Nemzet-Lakitelek Népfőiskola Gyermekrajzpályázat – kiállítás
Vivát Huszár! – tárgyi emlékek a magyar huszárság 500 éves történetébőla Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők gyűjteményéből

A Rotunda állandó kiállításai:
Feszty-körkép
Honfoglalás
Szer Monostora és települése
Reneszánsz Panoptikum
Csengelei Kunok Ura és Népe
Őseink Arcai
Államalapítás
Emlékpark története
Promenád 1896
Délvidéki kortárs magyar festőművészek
A többnemzetűség laboratóriuma, a multikulturalizmus évszázadai a Bácskában és a Bánátban

Hintalovasok Kertje:
hintalovas játszótér
pónilovaglás
kézműves foglalkozás
kisdedjátszó

Nomád Park:
áldosfőzés
kovácsolás
gyékényfonás
rovásírás tanítás
szövés
nemezelés

Skanzen:
Kemencében sütés a Pékségben és Piri néninél az olvasókörnél
Tehénfejés a Szegedi tanyában
Tanóra az Árpádhalmi oskolában
Rongyszőnyeg-készítés a Szentesi-tanyában
Kosárfonás a Csongrádi-halászháznál
Útkaparónál útépítés
A gátőrháznál kubikolás
Darálás, morzsolás a Makói háznál
Varrás a Szegedi alsóvárosi háznál
Muzsikálás az olvasókörnél
Nyeregszemle Baráti Kör sátrai, jurtái, pavilonjai:
MLOSZ – kör (Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége)
Aggteleki Nemzeti Park
Lovas Nemzet
Lakitelek Népfőiskola
Lovas Élet
Equimins
Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség
Honvédelmi Minisztérium
Kunszövetség
Magyar Turán Alapítvány
Puravjev Batmayagmar mongol festő kiállítása jurtában
Sajtósátor, információ
Duna TV pavilon
Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium
Kék Csillag Segítőkutyás Egyesület sátra
Solymásztábor

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló