Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Művészi növényábrázolások a Somogyi könyvtárban

Események, Kiállítások 2012. júl. 17.

A Somogyi könyvtár régi és ritka könyveiben szereplő növényábrázolásokat csodálhatják meg az érdeklődők azon a kiállításon, amely keddtől látható a közgyűjteményben.

   A Somogyi könyvtár földszinti kiállítóterében október 22-ig megtekinthető tárlat amellett, hogy gyönyörködtetni szeretné az érdeklődőket, igényt akar kelteni a látogatókban a növények megismerésére – fogalmazott Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a kiállítás anyagát összeállító könyvtári munkatárs.
A könyvek ábrái különböző technikákkal készültek. A XV. században fametszeteken mintázták meg a növényeket, ezeket olykor kézzel kiszínezték. A későbbi rézmetszetek már árnyaltabb ábrázolást tettek lehetővé, kezdetben ezeket is kiszínezték. Új korszak kezdődött az illusztrált könyvek történetében a kőrajz, a litográfia technikájával, a kromolitográfia pedig a 19. század első felétől utat nyitott a színes nyomtatás lehetőségének.
A könyvtár muzeális köteteiben szereplő művészi növényábrázolásokat több fejezetben mutatja be a válogatás. A kiállítás legrégebbi darabja egy – könyvkötésként felhasznált – pergamenre festett, 15. századi kézirattöredék: a bibliai jelenetet ábrázoló Z iniciálén egy fügefa is látható.
A tárolókban több XVI. századi füveskönyvet is bemutatnak. A korszak botanikusai nemcsak korábbi korok leírásaiból vették át a növények ismertetését, hanem személyes gyűjtésük, megfigyeléseik, kutatásaik alapján mutatták be azokat.
A látogatók gyönyörködhetnek XVII. századi német ismeretterjesztő, oktatást segítő kötetek kézzel színezet rézmetszeteiben éppúgy, mint az egyes térségek, egzotikus tájak növényvilágát leíró ritka könyvekben. A tárlaton szerepelnek az olvasókkal több ezer fajt megismertető egyetemes növénygyűjtemények vagy híres kereteket bemutató régi albumok. Igazi különlegességek azok az igényes, kézzel színezett kiadványok, amelyek a legmérgezőbb növények képét és hatásukat ismertetik.
A kiállítás egyik kötetét olvasgatva az is kiderül, hogy a botanikai ismeretek elsajátítása egy bő évszázada nem csupán a leendő biológusok, orvosok, gyógyszerészek számára volt fontos: egy 1904-ben Budapesten nyomtatott kötet elsőéves bölcsészkari hallgatók részére tartalmaz növénytani magyarázatokat.
A tárlat több Szegedhez kötődő érdekességet is felvonultat: így Löw Immánuel egykori tudós főrabbi bibliai növényekkel kapcsolatos dolgozatai is láthatók, csakúgy, mint Csapody Vera 1932-ben Szegeden Mediterrán elemek a magyar flórában címmel benyújtott doktori értekezése, amelynek képtábláit maga a kutató festette ki kézzel.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium