Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

A baloldali elit kisajátította magának a Wikipédiát

„A Wikipedia már nem megbízható forrás”

A függetlenül gondolkodókat cenzúrázza az online enciklopédia

Az internetes enciklopédia, a Wikipedia egyik alapítója vagy volt alapítója, ahogy Larry Sanger szokta magát megjelölni, úgy véli, a hatalmas tudástár ma már nem megbízható információs forrás, mivel a fősodratú baloldali elit ezt is kisajátította magának…

„A Wikipedia már nem megbízható forrás”

Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Larry Sanger, a Wikipedia társalapítója úgy véli, a baloldali elit kisajátította magának az enciklopédiát.

A weboldalt, amelynek tartalmát havonta több mint hatmilliárd látogató olvassa, az amerikai vállalkozó szerint mára csak egyetlen megközelítést enged bizonyos kérdések értelmezésére. A 2001-ben alapított enciklopédia egy független platformként indult, ahol különböző megközelítésekben lehetett írni egy sor témáról.

Sangers szerint főleg az utóbbi öt évben érzékelhető az, hogy egyre nehezebb részt venni új szócikkek írásában vagy a már meglevők szerkesztésében. Az ilyen próbálkozások egyre többször végződnek figyelmeztetéssel vagy kizárással, ha a szerző letér a liberális fő irány által szentesített vonalról. Ez a jelenség mára annyira elfajult, hogy nemcsak a nagy politikai témáknál vagy személyiségek honlapjain van cenzúra, hanem szinte jelentéktelen témákhoz sem lehet hozzászólni.

Az alapító szerint ez azért van, mert a többségben uralkodó liberális elit felismerte, milyen véleményformáló jelentősége van az oldalnak, ezért ennek tartalmát megkezdte ellenőrzése alá vonni. Elmondta, ha a valóságnak csak egyfajta értelmezését mutatjuk be, ez nagyban motiválja a hatalmasokat és gazdagokat arra, hogy befolyásuk megőrzése érdekében ellenőrzésük alá vonják ezt a fontos hírforrást. Mára főleg propaganda található a Wikipedia oldalain, nem semleges információ.

Sangers szerint amikor a Wikipedia indult, az internet tele volt független véleményekkel, és az emberek bizalommal adták át személyes adataikat olyan oldalaknak, mint a Facebook vagy a YouTube.
„Rájuk bíztuk a szabadságunkat és az adatainkat, átadtuk nekik a média világát, de ők hátba szúrtak minket” – vélekedett az online enciklopédia alapítója. Sangers úgy véli, a megoldás az internet decentralizálása, ami szerinte idővel meg is fog történni.

Deme Dániel

Forrás: Magyar Hírlap

2021. JÚLIUS 19. HÉTFŐ. 2:10
FRISSÍTVE: 2021. JÚLIUS 19. 5:42

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló

Tűzzel és vassal 

2022 máj. 5.
Tűzzel és vassal