Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

A vallásszabadság is magyar találmány !

Tordai Országgyűlés – Vallásszabadság !!!

1568-ban január 2. hetében zajlott a leghíresebb Tordai Országgyűlés. (Tordán Országgyűlés több is volt.)

Ezen az Országgyűlésen hirdették ki Tordán, 1568 förgeteg (január) hava 13.-án – Európában elsőként – a vallások szabadságát, avagy a vallásszabadságot, amely biztosította a recepta religio-k (bevett vallások), a kathólikus, a lutheránus, a református és az unitárius vallás(ok) szabad gyakorlását és terjesztését. Ezzel a törvénnyel alakult ki Erdély alkotmányában a három törvényes nemzet mellett a négy törvényesen bevett vallásnak nemcsak egyházjogi, hanem politikai és közjogi rendszere is.

Körösfői-Kriesch Aladár: Dávid Ferenc beszéde az 1568-as tordai országgyűlésen.

Az 1568-as Tordai Országgyűléstől kezdve Erdély alkotmánya a három törvényes nemzet és a négy bevett vallás egyenjogúságának elvein épült fel és fejlődött tovább egész Európának példát adva…
Egészen az 1918-as oláh megszállásáig.

Tordán 1288-ban tartották az első (adatolt) országgyűlést. Az 1505-ös országgyűlésen itt újították meg a három nemzet (magyarok, székelyek, szászok) unióját. 
Az 1542 december 20.-án tartott Tordai Országgyűlés ismerte el János Zsigmondot erdélyi fejedelemnek. Az 1557-es országgyűlésen ismerték el hivatalosan a protestáns egyházat, majd az 1568-as országgyűlésen hirdették ki a szabad vallásgyakorlatot a felekezetek számára.
Az okiratilag kimutatható tordai országgyűlések száma 127 (vannak olyanok, melyeket a hagyomány őriz, de nincs rá bizonyíték), és kiemelhető az a tény, hogy ez a szám messze meghaladja a bármelyik más erdélyi városban tartott országgyűlések számát.

1568-ban Förgeteg (január) hava 10.-én kezdődött a leghíresebb Tordai Országgyűlés.
Ezen hirdették ki – Európában elsőként – a vallásszabadságot, amely biztosította a recepta religio-k (bevett vallások), a katholikus, a lutheránus, a református és az unitárius vallások szabad gyakorlását és terjesztését.
Ezzel a törvénnyel alakult ki Erdély alkotmányában a három törvényes nemzet mellett a négy törvényesen bevett vallás nemcsak egyházjogi, hanem politikai és közjogi rendszere is.

Az 1568-as tordai országgyűléstől kezdve Erdély alkotmánya a három törvényes nemzet és a négy bevett vallás egyenjogúságának elvein épült fel és fejlődött tovább egész Európának példát adva…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Az örök ballada

ápr. 25.
Az örök ballada