Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

A Zajkányi Csata – 580 éve

Föld (szeptember) hava 6.-án…

1442-ben e napon zajlott a Zajkányi Csata Hunyad vármegyében … 

Hunyadi János 15 000 emberével a Vaskapu-hágóban szétverte Sehabeddin beglerbég 80 000 főnyi, Erdélybe benyomult török seregét. Magyar vitézek az (több mint) ötszörös túlerő ellenében…

Az oszmán had augusztus második felében hatalmas pusztítást csapva vonult át a „hűtlenné vált” Havasalföldön. Sehabeddin, seregével Karánsebes tájékára érve, egy-egy portyázó különítményt Temesvár, Lugos és a Vaskapu irányába indított el. Ezeket a különítményeket a magyar sereg akadálytalanul keresztüleresztette, s azok nyomban hozzáfogtak a vidék szokott feldúlásához. A két sereg a Vaskapu-hágónál találkozott.

A Zajkányi, vagy Vaskapu-hágói Csata 1442 szeptember 6.-án zajlott le. Azért hívják Zajkányi Csatának is, mert a hágó keleti részén lévő első település Zajkány.

Mindkét vezér úgy állította fel a seregeit, hogy a legjobban ki tudják használni a földrajzi előnyöket. Hunyadi János bízott a nehézlovassága rohamában, ezért középre és szárnyakra helyezte ezeket a csapatokat. Közöttük íjászok, könnyűlovasság és nehézgyalogság állt. A törökök kihasználva létszámfölényüket, két- de lehet hogy háromsoros harcrendben álltak.

blog178-107.jpg

Az összecsapás a magyar nehézlovasság rohamával kezdődött, amit a török hadrend visszavert, és ezen felbátorodva rohamozott. Öldöklő, hullámzó közelharc folyt az egész csatatéren. A szárnyakon a domborzat viszonyait kihasználva, huszita harci szekerek a török vonalakat átkarolták, támadásuk teljes meglepetés volt. Hunyadi János ekkor vetett be először harci szekereket a török ellen. Az ismeretlen hadi eszköz megjelenése és a magyar nehézlovasság folyamatos nyomása megbontotta a törökök harcrendjét. Az oszmán vezetőknek nem sikerült megállítani csapataik hátrálását és végül megfutását sem.

A több mint négyórás ütközet végén a magyar csapatok óriási győzelmet arattak. A török sereg több mint fele holtan maradt a csatatéren. Hunyadi a nagy győzelmet kihasználva tovább támadott, és a bolgár területekről nagy zsákmánnyal tért haza.

1896-ban az 1442-es csata 454. évfordulóján Hunyad vármegye négyméteres buzogányos Hunyadi-emlékművet állíttatott a dél-erdélyi Vaskapu-hágóban, Paucsinesd és Zajkány falvak között, a Vámos-Zajkány nevű hegy tetején.

blog178-111.jpg

1896 szeptember 6.-án a Zajkányi-, vagy Vaskapui csata 454. évfordulóján, a csata színhelyén a Vaskapu-hágó közelében Vámos-zajkány nevű magaslaton Hunyad vármegye négyméteres öntöttvas emlékművet állíttatott, amely harci buzogányt formázott. Hunyad-vármegyében a Déli-Kárpátok hágóin ugyanebben az időben még öt hasonló emlékművet emeltek. Az Első Világháborút követő oláh (történelemhamisítón román) megszállás után valamennyit elpusztították. Az utolsót, a zajkányit, 1992 június 22.-én döntötték le „ismeretlen” tettesek… és mi bűntetlenül hagytuk…

Arany Tarsoly : Hunyadi János buzogányának maradványa

Az oláhok (rómánok) ezt az emlékművet 1992-ben ledöntötték büntetlenül.
A magyar parlament pedig vétójogával sem élve beszavazta ezeket a rasszista férgeket az EU-ba!
Ma bizony nem Hunyadiak kormányozzák a maradék-magyar roncsországot…

Források:

Bonfini leírása

Bánlaky József: A Magyar Nemzet Hadtörténelme

A vaskapui csata 1442. – Karosszék tábornok

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.