Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

A Zajkányi Csata – 580 éve

Föld (szeptember) hava 6.-án…

1442-ben e napon zajlott a Zajkányi Csata Hunyad vármegyében … 

Hunyadi János 15 000 emberével a Vaskapu-hágóban szétverte Sehabeddin beglerbég 80 000 főnyi, Erdélybe benyomult török seregét. Magyar vitézek az (több mint) ötszörös túlerő ellenében…

Az oszmán had augusztus második felében hatalmas pusztítást csapva vonult át a „hűtlenné vált” Havasalföldön. Sehabeddin, seregével Karánsebes tájékára érve, egy-egy portyázó különítményt Temesvár, Lugos és a Vaskapu irányába indított el. Ezeket a különítményeket a magyar sereg akadálytalanul keresztüleresztette, s azok nyomban hozzáfogtak a vidék szokott feldúlásához. A két sereg a Vaskapu-hágónál találkozott.

A Zajkányi, vagy Vaskapu-hágói Csata 1442 szeptember 6.-án zajlott le. Azért hívják Zajkányi Csatának is, mert a hágó keleti részén lévő első település Zajkány.

Mindkét vezér úgy állította fel a seregeit, hogy a legjobban ki tudják használni a földrajzi előnyöket. Hunyadi János bízott a nehézlovassága rohamában, ezért középre és szárnyakra helyezte ezeket a csapatokat. Közöttük íjászok, könnyűlovasság és nehézgyalogság állt. A törökök kihasználva létszámfölényüket, két- de lehet hogy háromsoros harcrendben álltak.

blog178-107.jpg

Az összecsapás a magyar nehézlovasság rohamával kezdődött, amit a török hadrend visszavert, és ezen felbátorodva rohamozott. Öldöklő, hullámzó közelharc folyt az egész csatatéren. A szárnyakon a domborzat viszonyait kihasználva, huszita harci szekerek a török vonalakat átkarolták, támadásuk teljes meglepetés volt. Hunyadi János ekkor vetett be először harci szekereket a török ellen. Az ismeretlen hadi eszköz megjelenése és a magyar nehézlovasság folyamatos nyomása megbontotta a törökök harcrendjét. Az oszmán vezetőknek nem sikerült megállítani csapataik hátrálását és végül megfutását sem.

A több mint négyórás ütközet végén a magyar csapatok óriási győzelmet arattak. A török sereg több mint fele holtan maradt a csatatéren. Hunyadi a nagy győzelmet kihasználva tovább támadott, és a bolgár területekről nagy zsákmánnyal tért haza.

1896-ban az 1442-es csata 454. évfordulóján Hunyad vármegye négyméteres buzogányos Hunyadi-emlékművet állíttatott a dél-erdélyi Vaskapu-hágóban, Paucsinesd és Zajkány falvak között, a Vámos-Zajkány nevű hegy tetején.

blog178-111.jpg

1896 szeptember 6.-án a Zajkányi-, vagy Vaskapui csata 454. évfordulóján, a csata színhelyén a Vaskapu-hágó közelében Vámos-zajkány nevű magaslaton Hunyad vármegye négyméteres öntöttvas emlékművet állíttatott, amely harci buzogányt formázott. Hunyad-vármegyében a Déli-Kárpátok hágóin ugyanebben az időben még öt hasonló emlékművet emeltek. Az Első Világháborút követő oláh (történelemhamisítón román) megszállás után valamennyit elpusztították. Az utolsót, a zajkányit, 1992 június 22.-én döntötték le „ismeretlen” tettesek… és mi bűntetlenül hagytuk…

Arany Tarsoly : Hunyadi János buzogányának maradványa

Az oláhok (rómánok) ezt az emlékművet 1992-ben ledöntötték büntetlenül.
A magyar parlament pedig vétójogával sem élve beszavazta ezeket a rasszista férgeket az EU-ba!
Ma bizony nem Hunyadiak kormányozzák a maradék-magyar roncsországot…

Források:

Bonfini leírása

Bánlaky József: A Magyar Nemzet Hadtörténelme

A vaskapui csata 1442. – Karosszék tábornok

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium