Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Bőséges bortermés várható – Szent Vincét ünnepelték Ópusztaszeren

Hírek 2012. jan. 22.

Épek, egészségesek a szőlővesszők, így idén is bőségesen lesz bor, jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek a szikrázó napsütésben az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban rendezett Vince-napi borünnepen.
– Úgy tűnik, a szőlő átvészelte telet, épek és egészségesek a rügyek, így vidám szüret, bőséges termés várható – mondta Kalmár István hegybíró az MTI tudósítása szerint, miután megvizsgálta a termés megjóslásához lemetszett szőlővesszőket az ópusztaszeri skanzen szegedi tanyáján. A szakember azonban elmondta azt is: a szokatlanul enyhe időjárás veszélyeket is rejt magában, a szőlővesszők lassan kimozdulnak téli nyugalmukból, így a februárban esetleg érkező kemény fagyok akár komoly károkat is tehetnek az ültetvényekben.
A szőlészek védőszentjének, Szent Vince vértanú névnapja alkalmából rendezett ünnepre kilátogató vendégek a termésjósláson kívül a homokháti, pusztamérgesi és csongrádi borosgazdák 2011-es remekeivel is megismerkedhettek az eseményt záró borbemutatón és kóstolón.
Szent Vince vértanú elsősorban ünnepének dátuma következtében lett kedvelt „időmeghatározó” szent, de feltehetően nevének népies, latinos-franciás etimológiája – Vin-Cent, azaz százszoros bor – is közrejátszott népszerűségében. Egyes források szerint Szent Vince a spanyolországi Huescából származott és Szent Valerius, Zaragoza püspöke oktatta a szent és a profán tudományokban. Amikor Diocletianus császár alatt kitört a keresztényüldözés, a kegyetlen helytartó bilincsbe verte a mestert és tanítványát, majd Valenciába vezette őket, ahol mindketten vértanúságot szenvedtek. Szent Vincétől megtagadták a temetést, testét kidobták a szántóföldre, hogy kutyák és madarak falják föl, de egy nagy holló megvédte a holtat. Később zsákba varrták földi maradványait, és kövekkel nehezítve a tengerbe vetették. Azonban a tenger hullámai partra sodorták a szentet, ahol egy keresztény megtalálta és illően eltemette.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium