Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Berényi József: az autonómia a felvidéki magyarok megmaradását jelentené

Hírek 2012. febr. 17.

  A dél-szlovákiai régió autonómiája a felvidéki magyarok megmaradása miatt lenne fontos, s ha ez nem válna valóra, hatvan-hetven éven belül a megszűnés határára kerülhet a helyi magyarság – fejtette ki Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke a Magyar Rádió Határok Nélkül című műsorában.

A műsorban, amelynek Ciprusz Zoltán, a Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnöke is a vendége volt, Berényi kijelentette, hogy „az autonómia a megmaradást jelentené”, majd hozzátette, hogy „a szlovák politikusok többsége is látja, hogy az idő nem nekünk kedvez”, mert hatvan-hetven éven belül a megszűnés hatására kerülhet a magyarság, mivel gyors ütemben fogy a felvidéki magyarság lélekszáma.
Az MKP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban a kulturális és oktatási autonómia mellett területi modellek is működnek, amelyek integrálták a kisebbséget. Ezért fontosnak nevezte, hogy valódi párbeszéd kezdődjön Szlovákiában a regionális önkormányzatiságról, amely Dél-Szlovákiában a magyarok mellett az ott élő szlovákoknak is érdeke, mert Szlovákiának arról a régiójáról van szó, ahol rendkívül nagy a munkanélküliség és hiányzik a közút és a vasút fejlesztése.

Berényi József elmondta, hogy a választópolgárok javaslatait összegyűjtve a lehető legtöbb véleményt beledolgozták a választási programjukba, amely kedvező visszhangra talált az embereknél és szakmai szempontok alapján a szlovákiai pártok legjobb három választási program közé került.

Szlovákiában március 10-én tartanak előrehozott választásokat. A szlovákiai magyar párt pedig február 18-án kezdi meg hivatalosan kampányát.

Az MKP legutóbbi javaslatai közül a pártelnök kiemelte, hogy arra kérték a kormányt, a fűtési szezon végéig rendeljen el kilakoltatási moratóriumot, védve az eladósodott családokat, továbbá a felhívták a kormány figyelmét arra is, hogy foglalkoznia kellene a komáromi Nokia-gyárban történő leépítéssel, mert az dél-szlovákiaiakat is érint.

A régiót sújtó munkanélküliségről Ciprusz Zoltán, a Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnöke a Határok Nélkülben elmondta, hogy a munkahelyteremtés mellett a fiatalok számára karrierközpontokat kell létrehozni. Ezek már a pályaválasztásban is segítenének, hogy minél többen a piaci igények ismeretében válasszanak szakmát. Mint mondta, különben fennáll annak a veszélye, hogy akik nem találnak képzettségüknek megfelelő munkát, elvándorolva könnyebben asszimilálódnak vagy kivándorolnak az országból.

A február 15-én lezárult általános iskolai beiskolázás kapcsán mindkét politikus beszélt az anyanyelvi oktatás fontosságáról, amely érdekében rendszeresen szerveznek kampánykörutakat. Berényi József felhívta a figyelmet, hogy visszafordítani még nem, de megállítani már sikerült azt a folyamatot, hogy egyre több magyar szülő szlovák iskolába adta gyermekét. Az MKP elnöke szerint illúzió a szlovák társadalom toleranciája a magyarokkal szemben. Hangsúlyozta, hogy van egy nagyon komoly intoleráns réteg, akikkel szemben meg kell védeni a felvidéki magyarságot. Ezért is tettek feljelentést a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyar- és romaellenes, gyűlöletkeltő plakátjai ellen. Szerinte szükséges a határozott fellépés, mert ez zavarja igazán a szlovák-magyar együttélést. A szlovákiai gazdasági és a politikai élet korrupciós összefonódásáról szóló, tavaly az év végén kirobbant Gorilla-botrányról beszélve hangsúlyozta, hogy a jelenlegi MKP vezetői nem érintettek az ügyben. – Akiknek a neve szerepel a botrányban, azok a politikusok évekkel ezelőtt elhagyták a pártot – hangsúlyozta.

Berényi József beszélt még arról is, hogy a parlamenti pártokhoz képest a jelenleg parlamenten kívüli MKP-nak korlátozottabbak a lehetőségei a reklámkampányra, ezért a lehető legtöbb találkozón igyekeznek személyesen találkozni a választóikkal, és jelöltjeik mindent megtesznek, hogy az MKP, amely az egyedüli, magát magyarnak meghatározó párt Szlovákiában, újra parlamenti párt legyen, hogy a mindenkori kormány ne mondjon le Dél-Szlovákiáról, ezért kell visszakerülni a kormányba az MKP-nak.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Az örök ballada

ápr. 25.
Az örök ballada