Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Kutyafogas homlokdísz és mágikus óceániai ékszerek a Móra-múzeumban

Hírek 2012. júl. 05.

Kutyafogakból álló homlokdíszt, emberi hajból készített fejdíszt és vadkanagyarból készült melldíszt is bemutat a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. A Kauri és nagyító című tárlaton a 19. század végén gyűjtött különleges óceániai ékszerekkel ismerkedhet meg a közönség. A kiállítást július 6-án, pénteken 17 órakor nyitják meg.

Három bennszülött felesége is volt Bíró Lajosnak, a 19. század végén Új-Guineában kutató világutazónak, akinek egyedi ékszergyűjteményét a Móra Ferenc Múzeum kiállításán mutatják be. A zoológus azzal indokolta a magas számot, hogy a törzsi szokások miatt nem vihette magával nejeit, amikor más óceániai területekre költözött. Bíró volt az egyike azoknak a néprajzkutatóknak, akik először fedezhették fel az új-guineai vidéket és annak bennszülött lakosságát.

Rituális táncokhoz használt, kagylókból készült melldísz

A Bíró által összegyűjtött ékszerek a törzstagok társadalmi, gazdasági státuszát mutatták, valamint mágikus funkcióval is bírtak. A különböző talizmánokat folyamatosan hordták, hogy ne adjanak senkinek lehetőséget rontás küldésére. Egy kutyafogakból készült amulettet például csak úgy tudott megszerezni a néprajzkutató, hogy megesküdött: soha senkinek nem mutatja meg és nem küld vele átkot az előző gazdájára. A bennszülött a biztonság kedvéért többször átszúrta a talizmánt, így semlegesítve hatalmát.

Legény fejdísszel

A Móra-múzeumban látható kiállítás 150 rendkívüli ékszert és használati tárgyat mutat be: például azokat az obszidián kőzetszilánkokat, melyeket borotválkozásra használtak az óceániaiak. Használatuk azonban rendkívül fájdalmas volt- inkább ritkította, mint vágta a férfiak szakállát.

A megnyitóra tisztelettel várnak minden érdeklődőt július 6-án, pénteken 17 órára a Móra-múzeumba!

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló