Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Zsigmond király útja

Budapest II. Kerület

Képviselő Testülete és Közgyűlése részére

 

Javaslat

Zsigmond királyunk emlékezetének méltó megőrzésére

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Képviselő Testület!

Immár 8 esztendeje évről évre Önök elé tárom Buda egy égő sebét és több, mint fél évszázados adósságát, valamint ennek törlesztésére tett javaslatomat.

A mellékelt levélben javaslatot teszek Buda egy arculati elemének megújítására: „Zsigmond király útja” – Országunk fényét emelhetjük e méltó névadással és a hajdani nagyság emlékének hirdetésével. Európa népei büszkék a múltjukra, nekünk sem árt történelmünk fényesebb oldalait is megcsillantanunk…

Zsigmond királyunk német-római császárrá koronázása idején (1433 körüli festményen)

Merjünk nagyok, mert magyarok lenni!

Buda többet érdemel!

Zsigmond királyunk is!

Tisztelt Közgyűlés!

Zsigmond király (1387-1437) minden idők (egyik) legnagyobb magyar királya, – az egyetlen Budán székelő német-római császár – kora Európájának leghatalmasabb uralkodója és legnagyobb művészetpártolója (mecénása) volt. Lényeglátó gondolkodásával és páratlan szervezőkészségével Magyarország központi szerepét kerek 50 esztendőre biztosította Európában.

Halála 500. évfordulóján Buda egyik főutcáját, a Budát és Óbudát összekötő főutat nevezték el róla. Ez az út már 1879 óta viselte a „budai császár”, Zsigmond nevét, 1938-ban azonban a félezredéves évforduló alkalmából „Zsigmond király útjá”-vá nemesedett. Ezen út végén állhatott egykor a sárkánylovagok királyának palotája. Ugyanezen út 1947-ben, a kor trónfosztó hangulatában, a szociáldemokrata Kunfi Zsigmond nevét kapta torz áthallásként…

Kunfi Zsigmond, a Proletárdiktatúra (Vörös Terror) közoktatásügyi népbiztosa

Majd a Rákosi-rendszer „elsöprő” logikája szerint a kommünista terrorista Frankel Leó orozta el a lovagkirálytól a névadó tisztét.

2006-ban méltó főhajtással tisztelgett a Szépművészeti Múzeum a budai császár-király, Luxemburgi Zsigmond emlékének Sigismundus Rex et Imperator – Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című kiállításával. Akkor jeleztem először Buda (II. kerülete) képviselőinek és önkormányzatának e több évtizedes adósságunkat.

Ezúton, Zsigmond neve napján bátorkodom újfent javasolni Önöknek az utóbbi évezred legnagyobb Budán székelő uralkodójának tiszteletére, a reformok jegyében „Zsigmond király útja” nevét emléktáblával is megújítani. A kommunista párti Frankel Leó pedig bizonyára megleli majd illő helyét a fővárosi köztérnevek kusza rendszerében. Vagy még illendőbb helyen, a sűllyesztőben. Esetleg a Terror Házában…

„Zsigmond király útja” – Országunk fényét emelhetjük e méltó névadással és a hajdani nagyság emlékének hirdetésével. Európa népei büszkék a múltjukra, nekünk sem árt történelmünk fényesebb oldalait is megcsillantanunk…

Szíves együttérzésükben és egyetértésükben bízva tisztelettel:

Dr. Szabó László

Magyar Kulturális Örökség

Alapítvány

alapító

Kelt: 2014. Ígéret hava (május) 2.-án, Zsigmond napján

Frankel Leó

További tájékozódáshoz ajánlom…

A Zsigmond királyunkkal egy lapon nem említhető népirtó rém képe és (neobolsevik eufemizmussal taglalt) tettei, némi szójátékkal „munkássága”:

Első válaszlevelünk:

Tisztelt Dr. Szabó László!

Teljes mértékben egyetértek indítványával, a II. kerületi testületi ülésen javasoltam az utca nevének visszaállítását, ám jogkör hiánya miatt a kerületnek csak ajánlási joga van. az utcanevek megváltoztatása a Budapesti Közgyűlés jogköre. Tarlós István főpolgármester korábbi nyilatkozata szerint az önkormányzati választásokig nem kezdeményez változtatást, bár korábban éppen Ő javasolta a Frankel Leó utca átnevezését. A kerületet érintő korábbi meghátrálás Tormay Cecile utca elnevezésében történt, amikor szintén visszalépett Tarlós úr! Sajnos ezek az esetek a még mindig meglévő baloldali szemlélet túlsúlyát mutatják Budapesten. Amint lehetőségünk lesz rá, Frankel Leóról semmilyen köztér nem lesz elnevezve a városban.

Tisztelettel:

Bodor Zoltán

Jobbik Magyarországért Mozgalom

II. kerület

2014. május 5.

Második válaszlevelünk:
Tisztelt Szabó Úr!
Köszönettel megkaptam levelét, amellyel kapcsolatban tájékoztatom, hogy több ezer helyi lakos már véleményt mondott a témába. A helyiek szinte egyöntetűen kimondták, hogy a Frankel Leó út nevét ne változtassák meg. A Fővárosi Közgyűlés és a Tarlós főpolgármester is tiszteletben tartotta a helyiek véleményét. Jómagam is ezt tartom követendőnek.
Tiszteletben tartom személyes véleményét Frankel Leóról, azonban annak a tények is ellentmondanak. 
Üdvözlettel,
Varga Bendegúz – Az iPad készülékemről küldve

2014.05.06.

(MSZP-lista)

A teljesség kedvéért, legelső (8 évvel ezelőtti) levelem: Zsigmond király útja – ma is Frankel Leó álnéven… <Katt ide!

 

…és ajánlója, ahol…

Az eredeti javaslatom messze túlmutat holmi köztér-névváltoztatáson.

Valódi arculati megújulást ajánlottam a II. Kerületnek:

Ez az ország többet érdemel!

Zsigmond király többet érdemel!

– A történelmi útját és annak tisztes keresztelőjét, névadóját,

– Zsigmond király útján fölállítandó (3:1-es) lovasszobrát,

Zsigmond neve napján éves emlékfölvonulását – a Sárkánylovagok karneválját…

Az első ilyen Zsigmond-karnevál még bizonyára csak „utcabál” hangulatú lesz majd. Erre az utcabálra pedig kivonulhat az okmányiroda képviselete, hogy megkönnyítse a lakcím-átiratásokat. Így együtt ünnepelhet mindenki majd Zsigmond napján!

A magyar kereszténység dicséretére és védelmére alakult Sárkánylovagok jelképe lehet e zsigmondi vigaszságok méltó jelképe is…

Bizakodva a Magyar Föltámadásban,

Tisztelettel:

Dr. Szabó László

Magyar Kulturális Örökség Alapítvány

alapító

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Illő napi filmajánló